Slovenački penzioneri dobijaju energetske vaučere

Penzioneri Slovenije, oni sa nižim penzijama, dobijaju energetske vaučere. Ovom merom slovenačka vlada nastoji da ublaži posledice visokih cena energenata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Slovenački penzioneri dobiće 12. aprila 2022. jednokratni energetski vaučer u vrednosti od 150 evra. Penzioneri dobijaju energetske vaučere kako bi se izborili sa rastućim računima za energiju.

Uslov za dobijanje vaučera jeste da je penzija korisnika bila niža od 1.000 evra decembra 2021. godine. Penzioneri koji su stekli pravo na penziju 1. januara 2022. ili kasnije nemaju pravo na pomoć.

Ova jednokratna pomoć se naziva „naknada solidarnosti“. Naknada solidarnosti je.propisana zakonom o hitnim merama za ublažavanje posledica visokih cena energenata iz februara 2022. godine. Ovu jednokratnu pomoć će isplaćivati javni penzioni fond Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (ZPIZ).

Korisnici posebne vrste penzije, koja je tipična za radnike na teškim i opasnim poslovima, dobili su vaučere 8. aprila. Ove vaučere je isplatio državni fond KAD.

Podsećamo, krajem marta, Slovenija je već isplatila jedan solidarni dodatak penzionerima. Tada su penzioneri sa manjim penzijama dobili od 130 do 300 evra pomoći.

Energetski vaučer i za druge urožene grupe

Penzioneri su samo jedna od grupa koje će dobiti jednokratni energetski vaučer.

Korisnici različitih socijalnih davanja, poput socijalne pomoći, dečjeg dodatka, beneficija za višečlane porodice ili hranitelji, dobiće 14. aprila vaučer od slovenačkog Ministarstva za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Izvor: Krstarica