Društvo Magazin Godine Svet

Škotska nezadovoljna brigom o starima

Škotska je pozvala radnu grupu vlade Velike Britanije da preispita podršku koju dobijaju škotski penzioneri uz obrazloženje da “15-minutne kućne posete lišavaju stare dostojanstva i preterano opterećuju osoblje koje pruža negu”.

– Moramo izaći iz okvira ovako kratkih poseta i moramo nagraditi ljude koji obavljaju ovaj važan posao – rekao je tim povodom Ranald Mer iz organizacije Nega Škotske (Scottish Care).

On ističe da Škotska ima odlično osoblje i usluge, ali da ekonomska ograničenja umanjuju kvalitet koji bi mogao biti znatno viši. Posledica je diskontinuitet nege – različiti ljudi obilaze svakodnevno lokacije te nema mogućnosti za bliži, “ljudskiji” kontakt.

Procene su da će broj starijih od 75 godina porasti za 86 odsto u narednih 25 godina. Ovo samo znači da će sa sadašnjim ulaganjima, ionako problematične usluge, biti sve gore, prenosi BBC.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija