Magazin Godine Svet Zdravlje

Skandinavke prosečno zdrave do 80. godine života

U aprilu 2013. godine u Parizu je objavljeno istraživanje koje kaže da je životni vek stanovnika Evropske unije sve druži, ali da se nakon 65 godine života zdravstveno stanje pogoršava, prenosi Beta

Rezultati pokazuju da Francuzi žive najduže od svih Evropljana, jer muškarci posle 65. godine u proseku žive još 19,3 godina, a žene još 23,8 godine. To je više od proseka EU, gde muškarci posle 65 godine žive još 18 godina, a žene 21,4 godine. Razlike među zemljama su velike: muškarci u Litvaniji prosečno žive 68 godina, a Šveđani 11,9 godina duže.
Muškarci u Slovačkoj u proseku imaju dobro zdravlje do 52 godine, a Šveđani čak do svoje 71. godine. Slovakinje zdravlje služi do 53. godine, a one na Malti do oko 70. godine.
Šveđanke i Norvežanke najduže ostaju zdrave – do oko 80. godine života, dok su Španjolke i Francuskinje u proseku zdrave do oko 74. godine. 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija