Ekonomija Magazin Godine Srbija

Staro selo ne može pomoći gradu

Mnogi građani Srbije zbog besparice i ovog leta odlaze na selo gde nije jeftiniji samo odmor, već se sa njega i vrate punih torbi sa povrćem, mesom i mlečnim proizvodima za frižidere i zamrzivače. Statistika kaže da ovakvi, “naturalni” prilivi u budžetu domaćinstva čine prosečno 5,4 odsto, pišu Večernje.

Sa druge strane, ekonomisti ukazuju da je ta pomoć sa sela sve manja, jer od zemlje u većem delu Srbije žive mahom staračka domaćinstva. Ekonomista Dragovan Milićević kaže da je teško dobiti precizne podatke, ali i da je u protekle dve decenije ugašeno 1.800 sela, a u mnogima je prosek godina čak 85. Takvo selo teško proizvodi i za sebe a kamo li i za one u gradovima.
Naturalni prilivi su naročito značajni u Južnoj i Zapadnoj Srbiji, u najsiromašnijim delovima zemlje. Naturalna potrošnja beleži stalni rast poslednjih godina pa je 2008. godine iznosila 5,2 odsto prosečnog kućnog budžeta, 2009. i 2010. godine 5,3 odsto, a 2012. godine prosečno 5,4 odsto. Ipak, ovaj udeo nije isti u svim delovima Srbije. 
U beogradskom regionu naturalna razmena je 1,2 odsto, a u Šumadiji i regionu Zapadne Srbije, 9,5 odsto. U južnim i istočnim delovima naše zemlje naturalni prilivi u ukupnom kućnom budžetu učestvuju sa 7,2 odsto, dok u Vojvodini taj udeo iznosi 4,4 odsto.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija