Početna Magazin Godine Društvo Singapur: Država može da se bori, ali dokle? (4)

Singapur: Država može da se bori, ali dokle? (4)

Ministarstvo zdravlja organizovalo je društvene aktivnosti za stare, povezujući iz sa svojim zajednicama, kako bi umanjilo stopu samoubistava. Rezultati su bili polovični…

Mere koje sada preduzima Kina pokazale su se efikasnim u Singapuru. Ova mala ali veoma razvijena ostrvska zemlja u Jugoistočnoj Aziji, 1995. godine suočila se sa problemom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Te godine je utvrđeno da je stopa samoubistava među muškarcima kineske nacionalne manjine bila druga najveća na svetu – neverovatnih 60 od 100.000 ljudi. Istovremeno, kod starijih Singapuraca, bila je jedna od najmanjih – 2 od 100.000 stanovnika.

Ovo je zbunilo stručnjake za mentalno zdravlje. Na tako malom ostrvu postavljeno je pitanje kako je moguća tolika razlika. Ispostavilo se da je stvar u prebrzoj društvenoj transformaciji, te da mnogi mladi nisu želeli da se posvete svojim ostarelim roditeljima.

Reakcija singapurske vlade bila je brza. Ministarstvo zdravlja organizovalo je društvene aktivnosti za stare, povezujući iz sa svojim zajednicama. Programi su bili skrojeni tako da se pozabave izolacijom, i otvoreni su brojni centri za negu, i to uz promotivne aktivnosti i angažovanje starijih članova zajednice.

Trud je dao rezultate. Od 1995. do 2005. godine stopa samoubistava padala je iz godine u godinu. Ipak, zatim je ponovo počela da raste: u 2009. godini 28,7 od 100.000 muškaraca i 19 žena izvršavalo je samoubistvo.