Početna Magazin Godine Silver Alert širom SAD

Silver Alert širom SAD

Silver Alert je javni sistem obaveštavanja koji su uvele pojedine američke oblasti i države kako bi pomogle da se nađu starije osobe, prijavljene kao nestale, a koje su najčešće obolele od nekog oblika demencije

Silver Alert („Srebrna uzbuna“, gde je „srebrna“ asocijacija na sede glave) jeste javni sistem obaveštavanja koji su uvele pojedine američke oblasti i države kako bi pomogle da se nađu starije osobe, prijavljene kao nestale, a koje su najčešće obolele od nekog oblika demencije. Ovaj i slične sisteme uvode i druge svetske države.

U samim SAD, ovog meseca nekoliko senatora je iniciralo donošenje federalnog zakona kojim će ovaj program biti implementiran širom zemlje.
„Silver Alert, koji je napravljen prema uspešnom modelu Zapadne Virdžinije, mogao bi da umnogome unapredi način nalaženja nestalih starijih osoba tako što bi omogućio koordinaciju i podršku svih onih koji su nadležni“, kaže u svojoj izjavi jedan od senatora predlagača Džon Rokfeler.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predlog zakona podržavaju grupe kao što su razna udruženja za podršku obolelima od Alchajmera i demencije, ali ima i onih koji se protive navodeći da je prevelika cena, a da rezultati nisu garantovani.

„Svakog dana, porodice onih koji pate od demencije žive u strahu da će njihovi bližnji izaći i zaboraviti put do kuće“, kaže senator Kris Kuns, uz napomenu da su oboleli stariji „posebno izloženi opasnosti da se razbole, povrede ili poginu ukoliko ne budu nađeni u roku od 24 časa“.

Prema podacima Alchajmer udruženja, 5,2 miliona Amerikanaca starijih od 65 godina živi sa Alchajmerom. A taj broj će samo rasti, kako najbrojnija američka generacija – generacija bejbibumera, stari.