Početna Magazin Godine Sede kose – zlato za ekonomiju Japana

Sede kose – zlato za ekonomiju Japana

Ekonomija i država prilagođavaju se ogromnom populaciji penzionera u Japanu gde stariji od 60 čine petinu stanovništva, duplo više nego u Britaniji, zahvaljujući posleratnom bejbi bumu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ova generacija napravila je od Japana svetsku ekonomsku silu i sada imaju slobodnog vremena, zdravlja i novca da uživaju u blagodetima penzije. Ovakva situacija zato zahteva veliki broj proizvoda i usluga namenjenih upravo njima, od kozmetike i turizma, do časopisa i automobila, naročito u vremenima kada su mlađe generacije u finansijskim problemima.
Ova promena težišta ekonomije podržana je i od strane vlade olakšicama za kompanije koje su usmerene na ovu populaciju. Strategija se isplatila jer je potrošački potencijal najstarijih generacija prkosio recesiji u 2011. godini sa svojih 960 milijardi evra učešća na tržištu – 44 odsto ukupne potrošnje. 
Nije reč samo o bogatstvu već i o velikom broju potrošača. Starosna granica za odlazak u penziju i dalje je 60 godina, mada vlada nagoveštava da može biti podignuta na 65.