Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (2)

Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (2)

Dugo smo se fokusirali na to što se dešava sa našim životnim okruženjem van naših domova. Ali poslednjih desetak godina, shvatili smo da nas i ono čime smo okruženi u kući, može razboleti

„Ceo koncept zagađivača u kući je prilično nov“, kaže Džefri Mej, stručnjak za opasnosti od buđi i od drugih zagađivača u domu. „Dugo smo se fokusirali na to što se dešava sa našim životnim okruženjem van naših domova. Ali poslednjih desetak godina, shvatili smo da nas i ono čime smo okruženi u kući, može razboleti.

5. Frižider
Iako verovatno redovno čistite frižider, da li se setite da očistite deo gde se skuplja otopljeni led? „No frost“ frižideri, koji su danas veoma rasprostranjeni, poseduju deo u kome se led topi na svaka četiri sata. Voda koja, kao rezultat toga, kaplje u posudu, isparava pomoću toplog vazduha koji proizvodi kompresor frižidera. Ali ako je ta posuda puna prašine, vaš frižider je izduvava u vaš dom. Takođe, ako nije čišćena, ta posuda sadrži najverovatnije i buđ jer u nju pada i sve ono što se u frižideru prospe. Noviji tipovi frižidera uglavnom nemaju klasičnu posudu ispod, već iza frižidera, gde ih je potrebno redovno čistiti.

6. Usisivač
Aparat bez koje ni jedan dom ne može, koji nam se preporučuje kao uništavač alergena, zapravo može da ih raspršuje po vazduhu. „Najbolji usisivači imaju HEPA filter“, tvrdi Mej. HEPA je skraćenica za „High Efficiency Particulate Air“ (visokoefikasno prečišćivač čestica u vazduhu). Filtrira se više od 90 odsto čestica u vazduhu. „Neki brendovi se hvale da imaju filtere slične HEPA“, objašnjava Mej, „ali oni ne pomažu zato što kada usisavate, mašina usisava vazduh i onda filtrira prašinu i izbacuje vazduh. Ali ako filter ne skuplja zaista prašinu, samo ćete raspršivati čestice prašine u vazduh.“

7. Proizvodi za čišćenje
Proizvodi koje kupujete već godinama, mogu da izazovu iritacije očiju, glavobolje, probleme sa disanjem i, što je najgore, mogu biti kancerogeni. Povrh toga, mnogi ljudi čiste pomoću njih, ali ne preduzimaju potrebne mere da se zaštite od njihovog štetnog uticaja. Kada čistite kuću sa proizvodima punim hemikalija, obavezno nosite rukavice i NIKAKO ne koristite više nego što je preporučeno na etiketi (ako možete da je pročitate).