Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Padovi – najčešći uzrok povreda kod starijih osoba

Padovi – najčešći uzrok povreda kod starijih osoba

Nenormalno je da se padovi smatraju normalnim za osobe u trećem dobu jer većina padova može da se spreči…

Statistika kaže da u američkoj državi Juti, u kojoj živi skoro tri miliona ljudi, svakoga dana osam starijih osoba padne i povredi se toliko da moraju da potraže bolničko lečenje.

Troškovi lečenja posledica pada za 3.183 starijih osoba u 2012. godini iznosile su preko 95 miliona dolara.

Pored toga, svake godine oko 145 starijih stanovnika Jute premine od posledica pada. Takođe, svaki pad može voditi u spiralu problema kao što su ograničena pokretljivost, demencija inicirana povredom glave, komplikacije zbog težih operacija kao što je pojava ugrušaka, itd.

Loša stvar je i u tome što se padovi smatraju normalnim za osobe u trećem dobu, ali stručnjaci ističu da to nije tačno. Oni kažu da većina padova može da se spreči ukoliko bi se uklonili opasni predmeti i prepreke kao što su klizavi podovi, denivelacije tla, itd.

Od 233 pada zabeležena u Juti 2013. godine, od čega je 175 padova sa nivoa hoda, od kojih je 12 imalo za posledicu smrt. Ukupno 12 padova bilo je sa merdevina, i smrtnost je ovde bila 50 odsto – čak šest osoba je preminulo.

Jedna od svakih 10 osoba starijih od 65 godina posetiće zdravstvene centre zbog pada svake godine. To je jedna od najčešćih povreda kod starih, i najčešća povreda koja se javlja u zdravstvenim ustanovama, piše Standard Examiner.