Foto albumi Ideje za uživanje

Šaron kralja Petra

U Muzeju automobila u Beogradu čuva se i šaron iz 1908. godine, automobil koji je nekada pripadao kralju Petru I Karađorđeviću.

Bratislav Petković, vlasnik zbirke kojoj automobil pripada i direktor Muzeja, tragao je za šaronom više od dve decenije. Našao ga je u Tavankutu kraj Subotice početkom sedamdesetih godina. Automobil je jedno vreme pripadao i Bogdanu Dunđerskom koji se u njemu nikada nije vozio.

Petković ga je prvi put video na jednoj fotografiji sa Palića iz 1928. godine. Vlasniku kod koga ga je našao u zamenu za njega dao je novi traktor.

Ovo remek-delo manufakturne proizvodnje proizvedeno je u Francuskoj. Ima motor od četiri cilindra, snagu od 28 konjskih snaga pri 1.800 obrtaja po minuti i može da razvije maksimalnu brzinu od 60km/h.

Šaron je sada deo stalne izložbe Muzeja automobila. Pored ovog, u Muzeju automobila mogu se videti i drugi oldtajmeri.

Stari automobili su svima simpatični, a ima i dosta pravih ljubitelja. Sa starim vozačima je sasvim drugačije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija