Ekonomija Magazin Godine Svet

Nega starih među najvećim privrednim granama u Nemačkoj

Studija Tehničkog univerziteta iz Darmštata kaže da je 2008. u Nemačkoj 1,2 miliona ljudi radilo kao negovatelji starih i nemoćnih, a da je u automobilskoj industriji bilo 749.000 zaposlenih.

Prema navodima studije, broj zaposlenih u nezi starih i nemoćnih je od 1996. do 2008. porastao za 50 odsto. Godišnji porast iznosio je 3,9 odsto, dok je u istom periodu broj zaposlenih u privredi u proseku rastao za 0,6 odsto godišnje.
U Nemačkoj je 1995. uvedeno posebno osiguranje za negu u starosti, kao peto obavezno osiguranje pored penzionog i zdravstvenog osiguranja, osiguranja za slučaj nezaposlenosti i osiguranja za slučaj nesreće.
Stručnjaci upozoravaju da će se, s obzirom na nepovoljan demografski razvoj, u Nemačkoj i narednih godina stalno povećavati broj starih gradjana kojima je potrebna posebna nega.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija