Početna Magazin Godine Saopštenje USPS zbog odbijanja države da oformi Anketni odbor za Fond PIO

Saopštenje USPS zbog odbijanja države da oformi Anketni odbor za Fond PIO

Saopštenje USPS zbog odbijanja države da oformi Anketni odbor za Fond PIO

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) upućuje najoštriji protest predsednici Skupštine Srbije, gospođi Maji Gojković i predsedniku Vlade Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću… – U Srbiji u kojoj je u proteklih 30 godina sve sistematski razarano, penzioneri traže istinu! – Kako su trošeni njihovi novci koje su ulagali u PIO Fond? – Premijer ne dozvoljava! – Zašto?

Skoro dva meseca, zapravo od početka novembra 2015. godine, traju aktivnosti Udruženja sindikata penzionera Srbije, na inicijativi da se u Skupštini Srbije formira anketni odbor, sa ciljem da preispita poslovanje PIO Fonda u proteklih dvadeset pet godina (više na linku) i da se popiše sva imovina Penzionog fonda i tačno utvrdi čime sve Fond raspolaže.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzioneri verovatno nikad ne bi pred Narodnu Skupštinu postavili tako krupne i teške zahteve, kao što je formiranje anketnog odbora, da nas izjave predstavnika Vlade Srbije u poslednjih godinu dana nisu toliko pogodile, potresle, ponizile, da smo se osetili krivim za sve teškoće Srbije, za finansijsku krizu, za nemaštinu, za opljačkane i razorene fabrike, za urušenu poljoprivredu, za pokradene fondove, za nezaposlenost, krivi što nas ima toliko a ne bar upola manje. Krivi što smo živi.

Smatramo da nismo krivci za ovako tešku situaciju u Srbiji, već smo obespravljene žrtve, nepravedno okrivljeni da nas ima toliko mnogo da jedan zaposleni mora da radi za jednog penzionera, pitamo se usput ko je kriv što je tako malo zaposlenih. Suprotstavljamo se htenju Vlade Srbije da izvrši lapot nad nama i zaključujemo da je istina najbolji i najsigurniji temelj za zdravu, naprednu, uspešnu i sigurnu Srbiju.

U dogovoru sa poslaniima Skupštine, inicijativu je podneo narodni poslanik prof. dr Janko Veselinović – Pokret za preokret. Predsednica Skupštine gospođa Maja Gojković, prosledila je inicijativu Vladi Srbije na mišljenje, a predsednik Vlade Aleksandar Vučić je presudio:

„Predlaže se Narodnoj skupštini da ne prihvati predlog odluke“.

A sada se postavlja logično pitanje: Zašto je u Srbiji zabranjena istina?

U mišljenju koje je predsednik Vlade Srbije poslao poslanicima Skupštine Srbije, na početku treće strane, izložen je stav da je u periodu krize tokom devedesetih godina iz PIO Fonda novac trošen nenamenski, da je ta praksa nastavljena i kasnije i da je pored drugih faktora koji su uticali na likvidnost PIO Fonda, upravo to dovelo do sadašnjeg stanja, u kome država mora iz budžeta da dotira PIO Fondu značajnu sumu da bi Fond bio likvidan.

I gde smo sad? Zloupotreba je bilo, ali ne treba da istražujemo gde se prelio novac koji su milioni ljudi uplaćivali u PIO Fond.

Da li se prelio u nečije džepove, da li je njime vršena privatizacija srpskih preduzeća i finansirani vlasnici krupnog kapitala, da bi svoj kapital još malo ukrupnili a PIO Fond usitnili.

Iskustveno gledano, ne postoji mnogo situacija kada se ne dozvoljava istini da ugleda svetlost dana. To se najčešće dešava kada su akteri određenog događaja još živi i moćni. Ili kada i aktuelna vlast koristi iste ili slične metode zloupotrebe Fonda i nenamenski troši novac iz njega.

I zato je možda bolje sve to zaliti tamom, zacementirati a možda i uništiti verovatno malobrojne pisane dokaze.

Čemu onda priča o borbi protiv korupcije, gospodine Vučiću? Čemu priča o borbi protiv svih vrsta kriminala, ako je danas reč istina najteža srpska reč?

Mi protestujemo. Najoštrije. Tražimo istinu, gospodine Vučiću. Pozivamo vas da preporučite narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini da formiraju anketni odbor. Pozivamo vas da pustite bauk istine na svetlost dana. Ako vi to ne uradite – ko će? Za nas, penzionere, građane Srbije, nema drugog puta – samo istina!

U Beogradu, 11. 1. 2016.

Izvršni odbor USPS