Početna Magazin Godine Društvo Samovanje – novi trend među starijim Amerikancima

Samovanje – novi trend među starijim Amerikancima

Samovanje – novi trend među starijim Amerikancima

Prema izveštaju Istraživačkog centra Pew iz 2014. godine, broj Amerikanaca i Amerikanki koji se nikad nisu venčavali neprekidno raste od 1980-ih godina, a uporedni podaci Italije, Nemačke i SAD pokazuju da nacije stare, ali da stari roditelji češće pomažu „velikoj“ deci nego obrnuto…

Ali trend samovanja nije u porastu samo kod mlađih generacija. Prema nedavnom izveštavanju CBS News-a, oko trećine Amerikanaca od 45 do 63 godine čine samci, što ih čini naročito ranjivim u godinama koje su pred njima.

Starenje je teško čak i sa dobrom penziju. Zato možete da zamislite kako je to kada nemate nikoga da bude uz vas i da vam pomaže. Stari samci su kao stariji siročići. Baš kao i mladi bez staranja, ovi stari su takođe ostavljeni da se snalaze u svetu sami, čak i kada njihovo zdravlje počne da se urušava – priča lekar Maria Carney za CBS.

Neki lekari su zabrinuti da ovaj trend starenja kroz samostalan život može da doprinese tome da se Alchajmerova bolest neadekvatno tretira. Pored toga, novi podaci pokazuju da je nedavno ponovo oboren rekord sve manjeg broja brakova što znači da će se broj samaca dalje povećavati.

Pomenuta studija Pew centra upoređivala je i podatke o starijoj populaciji u SAD, Italiji i Nemačkoj. Zaključeno je da u sve tri zemlje finansijska pomoć češće ide ka odrasloj deci nego ka ostarelim roditeljima, piše National Deseret News.