Magazin Godine Srbija

Samo tri protivgradne rakete po stanici

Do jula 2013. godine u Srbiji je grad pogodio 50.000 hektara voćnjaka i useva, a broj raketa je duplo manji od potrebnog da spreči nove velike štete, kaže pomoćnik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Đorđe Kardum:

– Količina raketa je presudna, jer da je bilo više raketa svakako bi bilo manje štete. Samo do juna ove godine 50.000 hektara zemljišta je bilo zahvaćeno gradom. Trenutno je u upotrebi 4.560 raketa na 1.610 protivgradnih stanica, što znači da je sistem pao na manje od tri rakete po protivgradnoj stanici.
Sektor je još u novembru konstatovao da su potrebe za 2013. godinu oko 15.000 raketa, ali da su sredstva odobrena za oko 4.000 raketa, a Kardum zaključuje da je „u Srbiji, izgleda, lakše baviti se posledicama nego uzrokom“. 
Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije razgovarano je o protivgradnoj zaštiti i jedan od zaključaka je bio da se Ministarstvo finansija obaveže da sagleda mogućnost obezbeđenja 300 miliona dinara za 10.000 raketa.
Ove sezone moglo bi da se pokuša sa nabavkom od tri do četiri hiljade raketa od domaćih proizvođača, bilo da su već proizvedene ili da su u završnim fazama proizvodnje.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija