Početna Magazin Godine Saharski pesak: U Velikoj Britaniji upozorenja, a u Srbiji?

Saharski pesak: U Velikoj Britaniji upozorenja, a u Srbiji?

Kako je moguće da pesak iz Sahare u Britaniji izazove proglašenje najvišeg stepena zagađenja vazduha, a da se u Srbiji tumači kao uobičajena pojava koja ne ugrožava zdravlje građana?

Ovih dana pesak iz Sahare otišao je direktno na sever i prekrio Veliku Britaniju, a Ministarstvo životne sredine objavilo je da je u pojedinim oblastima južne i centralne Engleske, i Velsa, zagađenje dostiglo 10, najviši stepeni zagađenja na zvaničnoj skali.

Već od sedmog do devetog stepena starijima i deci sa disajnim problemima, kao i onima sa srčanim teškoćama, savetuje se da dodatno vode računa, a astmatičari se upozoravaju da će češće morati da koriste inhalaciju.

Na 10. stepenu celokupnom stanovništvu savetuje se da umanje fizičko naprezanje, naročito u spoljašnjem okruženju, i posebno onda kada osete prve simptome: nadražaj očiju, kašalj i suvo grlo.

A u Srbiji, istim povodom, 2013. godine agencija Beta prenela je sledeće: „U Beogradu je pala takozvana „žuta kiša“, za koju u Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu da je uobičajena pojava koja ne šteti zdravlju građana“.

Da li su Britanci previše nežni? Da li je kod njih, u kombinaciji sa drugim faktorima, saharski pesak opasniji po zdravlje nego u Srbiji? Kako ista pojava, na istom kontinentu, može biti toliko različito tumačena na stručnom i zakonodavnom nivou? Oni preteruju ili smo mi previše opušteni po tom pitanju? Možda samo imamo prečih stvari?