Početna Magazin Godine Australija: Samostalan život starih zadaje glavobolje deci

Australija: Samostalan život starih zadaje glavobolje deci

Čak 97 odsto starijih Australijanca nema nameru da napušta svoje domove, i nezavisnost smatra važnijom od zdrave ishrane. Šta deca mogu da učine u takvoj situaciji?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Australijska generacija bejbi bumera strahuje za ostarele roditelje jer tek svaki peti među njima zatraži pomoć kada se oseća loše. Studija je pokazala i da tri od deset odraslih već ima osećaj da su se uloge roditeljstva zamenile i da su sada roditelji svojim roditeljima.

Čak 60 odsto bejbi-bumera priznalo je da se plaši da će im roditelji koji žive sami doživeti nezgodu, a 40 odsto strahuje da će roditelji moći da žive samostalno još najviše pet godina.

U Australiji je 83.800 starijih od 65 godina završilo u bolnici nakon padova samo u 2010. godini. Ova generacija u Australiji čini sedminu ukupnog stanovništva. Dodatno, oko 74 odsto starijih od 85 godina živi samo u svojim domovima.

Međutim, čak 97 odsto starijih Australijanca nema nameru da napušta svoje domove, i nezavisnost smatra važnijom od zdrave ishrane. Zato pristaju na ustupke deci. Nose sa sobom uređaje koji šalju SMS ili imejl deci ako oni propuste da uzmu lekove, ili čak opremaju domove sistemima koji alarmiraju decu ako roditelji ujutru ne napuste spavaću sobu ili kupatilo posle dužeg vremena, ili ako ostave otvoreni frižider ili druge uređaje uključene. Neki od ovih sistema čak rade i nezavisno od internet-konekcije.

Ipak, druga australijska studija utvrdila je da samostalan život u poznatom okruženju i zajednici komšija i prijatelja predstavlja važan faktor za kvalitetno starenje. Možda tehnologija može da pomiri i umiri roditelje i decu, piše australijski Dejli Telegraf