Početna Magazin Godine Ekonomija SAD: Studentski dugovi smanjuju penzije

SAD: Studentski dugovi smanjuju penzije

Problem su dugovi za državne studentske zajmove, jer, za razliku od kredita od privatnih finansijskih institucija, vlada ima moć da naplati svoj dug na više načina…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Jedan 67-godišnji amerikanac primio je starosnu penziju manju za 300 dolara, i tako saznao da vlada uzima novac od njegovih doprinosa za otplatu duga starog oko četiri decenije za koji je bio ubeđen da ga je otplatio. Tako mu je sad penzija umanjena za šestinu.

Međutim, on je samo jedan od sve većeg broja Amerikanaca starijih od 50 godina koji još uvek nisu isplatili svoje studentske zajmove. Ova starosna grupa čini samo 17 odsto studentskih zajmova u SAD, ali, to je skoro trostruko povećanje u odnosu na 2005. godinu. U isto vreme, studentski dug mlađih od 40 godina je porastao tek za 50 odsto u istom vremenskom periodu.

Ipak, ove statistike objedinjuju podatke o studentskim dugovima koje su pojedinci uzimali za sebe, ali i za svoju decu. Naročit problem su dugovi za državne studentske zajmove, jer, za razliku od kredita od privatnih finansijskih institucija, vlada ima moć da naplati svoj dug kroz smanjenje penzije, povećanje poreza, blokadu zdravstvene zaštite, itd.

U pomenutom primeru, penzioner tvrdi da mu je njegova baka još ranih 1970-ih predala koverat sa potvrdom da je dug isplaćen u potpunosti, ali da on sumnja da je taj koverat čuvao i 48 sati nakon toga, s obzirom da je imao dvadeset i koju godinu.

Vlada mu sada traži 20.000 dolara na ime duga, i nakupljenih kamata. On je uspeo da se dogovori o reprogramiranju duga tako da plaća svega 50 dolara mesečno, ali shvata da vlada može svakog časa aktivirati ponovo celokupne rate, piše Blumberg.