Početna Magazin Godine 40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju

40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju

U Srbiji ima 13 škola za osnovno obrazovanje odraslih, a projekat „Druga šansa“ predviđa nastavu za odrasle u 70 redovnih škola…

Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević, izjavio je 13. avgusta 2014. godine u gostovanju na RTS-u, da je u Srbiji 17 odsto stanovništva nepismeno, da 23 odsto ima samo osnovnu školu, što znači da 40 odsto građana nema radnu kvalifikaciju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Pomoćnik ministra je ukazao da je Vlada Srbije prošle godine usvojila novi Zakon o obrazovanju odraslih, koji je stupio na snagu od 1. januara 2014. godine.

Zakon predviđa da osnovno obrazovanje za odrasle traje tri godine – za godinu dana savlada se ciklus od prvog do četvrtog razreda, drugu godinu peti i šesti razred, a treću sedmi i osmi razred.

– Trend je svuda u svetu, pa i kod nas, da pismenost mora da se podigne. Jedan od osnovnih uslova za zapošljavanje je najmanje završena osnovna škola – naglašava Antonijević.

On kaže da u Srbiji ima 13 škola za osnovno obrazovanje odraslih, a da je projekat „Druga šansa“ predvideo nastavu za odrasle u 70 redovnih škola.

Školovanje za odrasle je besplatno, podsetio je on i dodao da neki od polaznika kada završe osnovnu školu nastave školovanje i završe srednju i zanat, prenosi Blic.