Početna Magazin Godine Ekonomija SAD: Javni penzioni fondovi ulažu u hedž fondove

SAD: Javni penzioni fondovi ulažu u hedž fondove

Godišnja provizija većine hedž fondova je oko dva odsto uloženog, odnosno 20 odsto za sav ostvareni profit. Kada profita nema, provizija od dva odsto se i dalje naplaćuje. 

Javni penzioni fondovi iz SAD uvećali su svoja ulaganja u hedž fondove koji nude mogućnost velike zarade, ali i nose rizik, pa nisu jedna od uobičajenih investicija za penzione fondove.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od 2006. godine do danas, ulaganje javnih penzionih fondova (iz kojih se isplaćuju penzije za bivše državne i gradske službenike) u hedž fondove uvećalo se sa 12 na 48 milijardi dolara. Kontinuirani rast ulaganja beleži se od 2009. godine (23 milijarde).

Hedž fondovi navodno nude garancije za uloženo u slučaju pada berzi, ali i naplaćuju velike provizije pa se postavlja pitanje održivosti ovakvog načina investiranja penzija građana.

Naime, godišnja provizija većine hedž fondova je oko dva odsto uloženog, odnosno 20 odsto za sav ostvareni profit. Kada profita nema, provizija od dva odsto se i dalje naplaćuje.

Ovo su 10 puta veće provizije na osnovno ulaganje u odnosu na klasične berzanske fondove. Tek poslednjih meseci ova 2-20 provizija donekle je umanjena – 1,6-18 odsto.

Iako većina penzionih fondova izbegava ulaganja pod ovim uslovima, veliki novac se svake godine pretače u hedž fondove. Jedan od glavnih problema, pored provizija, jeste i netransparentnost poslovanja ovih fondova, manjak upravljanja rizicima, itd, piše NPR.