Društvo Magazin Godine Svet

Kako je kultura gradila kontinente (video)

Istoričar umetnosti Maximillian Schich i njegove kolege mapirali su rođenja i smrti preko 150.000 značajnih umetnika i kulturnih lidera zapadne civilizacije, kao što su slikari, arhitekti, političari, sveštenici, pa čak i antikvari.

Ovu ogromnu bazu pretvorili su u dve kratke video mape koje prikazuju individualne migracije značajnih ljudi u Severnoj Americi i Evropi prikazane kroz mesto rođenja (plava boja), i mesto smrti (crvena boja).Lako se prati period kada je Rim bio apsolutni centar dešavanja u celoj Evropi, da bi se zatim aktivirala i severna Italija, Centralna Evropa, oblast Beneluksa, London, Pariz, a zatim Istočna, pa Zapadna obala SAD. Na mapi je lako uočiti i Beograd koji je postao najveći centar u ovom delu sveta tokom 20. veka.

Sličnu mapu Severne Amerike pogledajte na sajtu NPRJoš jedna slična mapa – za ceo svet:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija