Početna Magazin Godine Društvo SAD: 10.000 novih 65-godišnjaka svakog dana

SAD: 10.000 novih 65-godišnjaka svakog dana

Ekonomski prosperitet generacija bejbibumera dobrim delom došao od još starijih generacija. Treba li oni da se na sličan način, žrtvovanjem, oduže mlađima od sebe?

Od danas, pa do 2030. godine, svakog dana prosečno 10.000 ljudi u Americi puniće 65 godina, a demografi i ekonomi znaju šta ovaj „cunami sedih“ donosi celoj državi, piše Sijetl Tajms.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom tod perioda socijalno i zdravstveno osiguranje (Medicare) biće u vrednosti polovine ukupnog budžeta države, i ostaće neodrživo. Već 2033. godine socijalno osiguranje moći da plati svega 77 odsto novca koji već duguje građanima od doprinosa tokom radnog veka.

Sa druge strane, Milenijumska generacija, koja danas ima od 18 do 34 godine, najraznovrsnija je generacija u istoriji SAD. Četvoro od 10 su deca hispanoameričkih i kineskih doseljenika iz velikog talasa imigracije 1960-ih. Ujedno, oni su druga najbrojnija generacija nakon bejbibumera (njihova su deca), ali nisu imali poslove, karijere, povoljnu ekonomiju.

Tako se dolazi do apsurda: prvi put u istoriji mladi su najsiromašnija generacija Amerikanaca, i na putu su da postanu prva generacija koja će biti ekonomski siromašnija od svojih predaka.

Kolumnista Sijetl Tajmsa, i sam bejbibumer, svestan je da je ekonomski prosperitet njegove generacije dobrim delom došao od još starijih generacija, i smatra da njegova generacija treba na sličan način da se oduži mlađima. Kako?

Tako što ih već prihvata nazad u porodične domove, ali i tako što treba da dozvoli analizu i eventualne izmene u programima socijalnog i zdravstvenog osiguranja tako da ostane i za one koji će te programe koristiti od sredine 21. veka.