Početna Magazin Godine Društvo Kina: Model centara sa objedinjenim uslugama za stare

Kina: Model centara sa objedinjenim uslugama za stare

Krajem 2013. godine broj Kineza starijih od 60 godina dostigao je 202 miliona – 15 odsto ukupne populacije, a očekuje se da će dostići 300 miliona do 2025. godine.

Britanski list Dejli Tajms piše o slučaju 84-godišnjeg Kineza čiji su brojni problemi rešeni u jednom od novih centara sa objedinjenim uslugama za starije građane: supruga mu je davno preminula, sin radi u Pekingu, ćerka je udata, tako da je ostao sam u Šijažangu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Godine 2013. otvoren je lokalni uslužni centar za starije građane, sa bolnicom u svom sastavu. Centar je u službi nege i lečenja za stare i predstavlja model sveobuhvatnih usluga na jednom mestu koji se još uvek ispituje za sve starije stanovništvo Kine.

Centar prihvata 180 starih, a uskoro počinje gradnja druge faze sa 140 dodatnih kreveta. Centar je investicija privatne kompanije koja se bavi proizvodnjom opreme za osvetljenje.

Krajem 2013. godine broj Kineza starijih od 60 godina dostigao je 202 miliona – 15 odsto ukupne populacije, a očekuje se da će dostići 300 miliona do 2025. godine. Dve trećine njih živi sa nekom bolešću, i još 36 miliona su, u većoj ili manjoj meri, nesposobni da se svakodnevno brinu sami o sebi.

Prema planu kineske vlade iz septembra 2013, do 2020. godine Kina će imati unapređen sistem dnevnih poseta, lekarske nege, psihološkog savetovanja i hitne pomoći. Glavni cilj je pružanje kombinacije zdravstvenih i društvenih usluga za stare, s obzirom da Kini sada ponestaje i jednog i drugog.

U nastanak ovih centara uključuje se i privatni sektor koji investira u kupovinu zemljišta i gradnju bolnica i dnevnih centara. Mlađe generacije Kineza su sve boljeg ekonomskog stanja i održivo finansiranje nije preveliki problem.

Za sada se od države očekuje da podrži ovakve investicije kroz zakone i propise o korišćenju zemljišta, naplati poreza i subvencijama, s obzirom da postoje teškoće za dobijanje bankarskih zajmova ovog obima, piše Dejli Tajms.