Сачувајмо Летопис Матице српске – прославимо му 200. рођендан!

Летопис Матице српске је најстарији живи часопис у Европи и читавом свету – само девет година дели га од обележавања 200-годишњице од покретања! Нажалост, овај бисер наше културе данас је пред гашењем. Пензин се придружује акцији Матице српске „Сачувајмо летопис – одбројавање је почело!“ и позивамо и наше читаоце да подрже Летопис као претплатници и као добротвори – да оставимо нараштајима оно што смо и сами наследили…

На сајту Матице српске наводи се да „није ово први пут да Летопис наилази на тешкоће у излажењу, али први пут није препознат као приоритет од стране досадашњих финансијера“. Овде се првенствено мисли на Министарство културе Републике Србије које свој ограничен буџет намењује, на пример, и за часопис „Сарајевске свеске“ који је настао после 2001. године, а на чијем сајту се наводи:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Идеја је представљена и пријатељима из иностранства: Мартију Ахтисарију, Карлу Билту, Џорџу Сорошу и Алану ЛеРоју који су одмах снажно подржали идеју и дан данас наставили да подржавају овај пројекат…

Летопису, нама свима, и нашим потомцима, остаје само да директно помогнемо. Зато је важно да се што већи број људи укључи у акцију Матице српске „Сачувајмо летопис – одбројавање је почело“!

Летопис Матице српске 1825-2015(?):

Акција Матице српске:
Сачувајмо Летопис – одбројавање је почело

Грађани на два начина могу да помогну опстанак Летописа Матице српске – као претплатиници и као добротвори

Претплата за Летопис Матице српске

Учествујте путем претплате у акцији „Сачувајмо летопис – одбројавање је почело“. На располагању стоје следеће могућности пренумерације:

 • Претплатите се на шест месеци (добићете 6 свезака Летописа Матице српске) по цени од 1.000 динара. Трошкови поштарине урачунати су у цену.
 • Претплатите се на целу годину (добићете 12 свезака Летописа Матице српске) по цени од 2.000 динара. Трошкови поштарине урачунати су у цену.
 • Преплатите се на два примерка Летописа, и укључите се у акцију Матице српске „Сачувајмо Летопис – Одбројавање је почело“ у року од годину дана, по цени од 3.000 динара. Матица српска ће један примерак слати на Вашу адресу, а други на адресу Министарства културе, на име актуелног министра културе, како је појашњено на сајту Матице: „На тај начин ћемо сваког месеца на културан, отмен и господствен начин подсећати министра да смо постојали пре њега, али и на то да ћемо постојати након њега“.
 • Претплата за иностранство за целу годину (добићете 12 свезака Летописа Матице српске) по цени од 100 евра (€100). Трошкови поштарине урачунати су у цену. На крају текста потражите инструкције за плаћање из иностранства.

Процедура претплате на Летопис Матице српске – поштом или мејлом:

 • Уплатити жељени пакет на рачун Комерцијалне банке: 205-204373-09 (рачун за уплату).
 • Попунити наруџбеницу (слика изнад) – наруџбеницу можете преузети са сајта Матице српске кликом на слику изнад или на линку овде.
 • Копију уплатнице и наруџбеницу пошаљите на адресу:
  Матица Српска
  улица Матице српске 1
  21000 Нови Сад.
 • Наручивање путем мејла: Податке из наруџбенице (име, презиме, адреса, телефон, фирма или организација), и скенирану или фотографисану уплатницу, можете послати на мејл адресу pretplatalms@maticasrpska.org.rs
 • За све додатне информације можете се јавити Светлани Милашиновић, секретару Редакције, на број телефона 062 185 22 07 (радним данима од 9:00 до 15:00 часова).

Са своје стране, осим ажурног слања најновијих свезака Летописа, Редакција Матице српске ће Ваше име, уз Ваше одобрење, објавити у јануарско-фебруарској свесци Летописа за 2016. годину, у рубрици Добротвори и пренумеранти. На тај начин желимо да Вам покажемо да Ваша претплата није тек помоћ нашем часопису, већ гест којим на симболички начин постајете део Летописа и Матице српске.

Будите добротвор Летописа Матице српске

Учествујете у акцији „Сачувајмо Летопис – Одбројавање је почело“ као Добротвор Матице српске. Упишите се у знаменити низ оних који су својим прилозима и завештањима омогућили трајност Летописа Матице српске, али и несметани рад Матице у целини.

Уколико желите да уплатите средства, јавите се путем мејла на адресу letopis@maticasrpska.org.rs ради потписивања уговора о донацији и осталих појединости.

У јануарско-фебруарском броју 2016. године Летописа Матице српске одужићемо Вам се тако што ћемо Ваше име, уз Вашу дозволу, објавити у рубрици Добротвори и пренумеранти.

Сви донатори биће позвани на Дан добротвора Матице српске, свечаност која се одржава сваког 26. децембра, на којој се захваљујемо добротворима и доброчинитељима који су помагали Матицу српску у текућој години. Желимо да покажемо да Ваш гест није само помоћ Матици и Летопису, већ начин на који се постаје део великог низа пријатеља Летописа и Матице, који од далеке 1824. године брину, чувају и развијају Летопис.

Инструкција за девизно плаћање

Инструкција за девизно плаћање – документ на сајту Матице српске.

Predmet: Instrukcija za LORO doznake
SWIFT/BIC: VBUBRS22 (Vojvođanska banka a.d. Novi Sad)
Beneficiary Customer:
IBAN: RS35355000000200041288
„MATICA SRPSKA“
(naziv korisnika)
REPUBLIKA SRBIJA, NOVI SAD,
MATICE SRPSKE 1
adresa, poštanski broj i mesto
____________________
(osnov priliva)

EUR CORRESPONDENTS:

 • Commerzbank AG, Frankfurt am Main. SWIFT/BIC: COBA DE FF
 • Deutschebank AG, Frankfurt am Main. SWIFT/BIC: DEUT DE FF

USD CORRESPONDENT:

 • American Express Bank LTD, New York USA, SWIFT/BIC: AEIBUS33