Ekonomija Magazin Godine Svet

Rusija razmatra radnu nedelju od četiri dana

Skraćenje radne nedelje sa 40 na 36 sati, pozitivno bi uticalo na probleme kao što su zagađenje životne sredine, zdravlje i zadovoljstvo radnika, produktivnost, itd.

Komitet za rad Donjeg doma ruske Dume planira diskusiju o predlogu Međunarodne organizacije rada da se pređe na četvorodnevnu radnu nedelju, i to bez smanjenja plata.

Ideja je da se ispitaju tvrdnje da četvorodnevna radna nedelja čini ljude zdravijim i srećnijim, otvara nova radna mesta i povećava produktivnost radnika. Pored toga, kraća radna nedelja uticala bi i na smanjenje zagađenja životne sredine.

Ranije ove godine poznati biznismeni Ričard Brenson iz kompanije Virdžin i Lari Pejdž iz Gugla, podržali su ideju kraće radne nedelje.

Skraćenje bi zapravo bilo četiri sata nedeljno, sa 40 na 36 sati, što znači da bi se radni dan produžio na devet sati. Ovo bi otklonilo i problem prekovremenog rada koji nije adekvatno plaćen.

Ipak, ministarka rada Olga Golodec rekla je za RIA Novosti da ne vidi mogućnost uvođenja kraće radne nedelje uz obrazloženje da Rusija to sada sebi “ne može da priušti”.

U Rusiji poslednjih meseci neki sektori, kao što je automobilska industrija, beleže pad potražnje i prinuđeni su na smanjenje radnih mesta. Ipak, stopa nezaposlenosti je na relativno niskom nivou – 4,9 odsto u septembru 2014. godine, dok je u avgustu bila 4,8 odsto, piše RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija