Društvo Magazin Godine Srbija

RTS: “Da možda ne” o posledicama smanjenja penzija (video)

Protest USPS 15. aprila 2015. Šetnja

Emisija “Da možda ne” emitovana 16. aprila 2015. godine izazvala je malu buru u javnosti zbog stavova dvojice gostiju koji su podržavali mere vlade da njihovim vršnjacima “ispisnicima” smanji penzije.

U epizodi “Posledice smanjenja penzija i protesti penzionera” kod Olivere Kovačević, gostovali su Vasilije Bjelobrković, član Izvršnog odbora Saveza penzionera Srbije, Miroslav Španović, potpredsednik PUPS-a i Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS).

Upozorenje: Neki stavovi iznešeni u ovoj emisiji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje gledalaca. Ne preporučuje se osobama sa srčanim i drugim zdravstvenim problemima.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

7 Comments

Click here to post a comment
 • Hvala Miloradu Vujasinoviću što je pomenuo vojne penzionere, a nije morao. Ovaj Španović je vojni penzioner (pukovnik u penziji) koji je sa UVPS, na čelu sa generalom Draganjcem, izneverio svoje kolege vojne penzionere. Ova emisija pokazuje koliko se oni bore samo za svoje lične pozicije i da im penzija ostaje kao džeparac. UVPS je bila izborna baza PUPS-a i oni koji su zauzeli pozicije u PUPS-u su i u Upravnim odborima a vojne penzionere su ostavili da se sami bore a od njih ubiraju članarinu. Jedino ispravno je da se vojni penzioneri isčlane iz takvog UVPS i da prestanu da finansiraju one koji im rade o glavi.

  • Ilija, podržavam te u potpunosti. Komentar je čista istina. Zašto “doživotni predsednik” UVPS nije iskoristio ovaj protest Udruženja sindikata penzionera da pozove i LIČNO povede vojne penzionere na ovaj skup i tako nama-“nevernim Tomama”- dokaže da se bori za ostvarivanje ZAKONSKIH i USTAVNIH prava vojnih penzionera Srbije koja su im NAMERNO ODUZETA od strane državnih organa i institucija?! Dokazalo bi se da nema nikakvih “200 batinaša” koji bi napali prisutne na protestima vojnih penzionera! Ovako je 100 % dokazano da Draganjac igra jako prljavu igru za sitnosopstveničku ličnu korist a na štetu svih voj. penzionera. POZIVAM SVE MOJE KOLEGE DA SE ŠTO PRE IŠČLANE IZ UVPS i učlane u bilo koju registrovanu grupu voj.penzionera Srbije koja se bori za prava vojnih penzionera!

   • Mogao je pozvati na naredni protest 1.maja ali će se zameriti vlastodršcima i ode ugodna fotelja od koje ima finansijske koristi…

 • Илија и Никола, 100% сте у праву… На жалост, поменути ликови (Шпановић, Драгањац…) су још један од доказа да овом народу никада није недостајало лицемера и бедника, којима је стало само до својих интереса, а све под плаштом борбе за више циљеве и интересе…

 • Преносим са сајта Удружења војних пензионера:

  Реакције на иступање Мирослава Шпановића на телевизији
  ЧЕТВРТАК, 23 АПРИЛ 2015 12:17
  У емисији РТС ,,Да можда не“ емитованој 16. априла један од учесника у разговору вођеном у студију био је Мирослав Шпановић, пoтпредседник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС). Из организација Удружења војних пензионера, поводом изречених Шпановићевих ставова, реаговао је велики број чланова захтевајући да се Удружење одреди према тврдњама тог функционера. Наиме, Шпановић је пуковник у пензији и члан УВПС у новосадској организацији, па свака јавно изговорена реч има велику специфичну тежину.
  Високи функционер ПУПС-а навео је да та странка није одступила од прокламованог начела да пензије треба да прате плате, образлажући да су најновијим законом (Закон о привременом начину исплате пензија) мерама Владе РС смањене и плате. При томе Шпановић није навео да је над пензионерима извршена дискриминација, јер је проценат смањења пензија много већи него за запослене (чак и дупло већи). Ниједном речи није споменуо стечено право пензионера које је неприкосновено.
  Несхватљиво је да војни пензионер високо рангиран у друштву са толико ниподоштавања третира своје колеге, не наводећи ниједну чињеницу у њихову корист, то јест истините чињенице везане за материјални положај војнопензионерске популације. Посебно забрињава то што Шпановић подржава закон који по свему није у сагласју са Уставом Србије.
  Шпановић је у емисији није навео да војни пензионер више од седам година воде борбу за остваривање права које нам по закону припада и да је то потврђено одлукама и пресудама Уставног суда, Управног суда и Врховног касационог суда. Такође није навео ни податак да су просечне пензије у Србији уместо у односу на просечне плате, опале чак на 46 одсто, са тенденцијом даљег пада.
  У низу проблематичних изјава посебно боде очи Шпановићева узјава да Стразбур (Међународни суд за људска права) неће ни да чује за проблеме пензионера, то јест да засигурно неће стати на страну обесправљених. Такав став може, по свему судећи, да изнесе само неко ко је експерт у тој области.
  Господин Шпановић до сада ниједном није контактирао Удружење, нити консултовао у вези са проблемима за које се Удружење залаже. И поред тога што је у некој врсти обавезе према странци којој припада, сматрамо да му нико не би замерио да је изнео објективне податке о војнопензионерској популацији.
  Удружење војних пензионера Србије ограђује се о ставове Мирослава Шпановића, оцењујући његов наступ као покушај искривљавања истине и обмањивање јавности.
  Целокупно иступање господина Шпановића није засновано тако да материјално заштитио пензионере, већ пре свега да би на тај начин оправдао своје привилегије и додатна новчана примања које има на основу више функција у ПУПС-у и Скупштини АП Војводине.

  • Ova objava UVPS oko Španovica su podvala i pokušaj obmanjivanja članstva. Osuda Španovica je usledila jer je očigledno naneo ogromnu štetu PUPSU, pa zbog toga reaguju da umanje štetu.

   • Kako bre Iko – NANEO STETU PUPSU – KAD DUVA U ISTU TIKVU SA DRAGANJCEM?! Ciji je, u stvari, on EKSPONENT, ako je potpredsednik KRKINE PARTIJE?! NIsta mi nije jasno?!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija