Foto albumi Istorija Srbija

Romski trubači nosioci Karađorđeve zvezde

Karađorđevu zvezdu sa mačevima dobila su trojca trubača Roma iz leskovačkog kraja: Ahmed Ademović (vojni trubač i borac), kaplar Amet Ide Ametović (bombaš srpske vojske iz Leskovca) i Rustem Sejdić iz Bojnika, (pradeda poznatog trubača Fejata Sejdića).


U Leskovačkom kraju, nažalost ne i u ostatku Srbije, naročito je poznata priča o Ahmedu Ademoviću, koji je odigrao ključnu ulogu u istorijskoj Kumanovskoj bici 24. oktobra 1912. godine…

U jeku Kumanovske bitke ušunjao se na tursku stranu i odsvirao znake za odstupanje turske vojske. S druge strane uzvišice, srpskoj vojci zasvirao je znake za juriš.

U veoma nepovoljnom trenutku za srpsku vojsku koja je sukob očekivala daleko napred u Makedoniji, i brojčano i taktički bila u potpuno podređenoj ulozi, ova smicalica donela je neočekivanu prednost koja se u narednim nedeljama pretočila u pobedu u ovom ratu.

Posle Kumanovske bitke, Turci su konačno proterani sa velikog dela Balkana, a za svoj podvig, Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. On se ponosio ovim odličjem koje nije skidao do kraja života. Leskovac je poštovao njegovo herojstvo i ukazivao mu veliku pažnju.

Za vreme NOB-a, Nemci su streljali dvojicu njegovih sinova – Redžu i Ramu. Leskovčani su im podigli spomenik u Arapovoj dolini, u podnožju Hisara, gde su Nemci 3. decembra 1941. godine streljali 400 do 500 Roma.

Poslednje godine života Ahmed je proveo u kućerku svog unuka Fadila. Umro je decembra 1965. godine u 92. godini.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija