Početna Magazin Godine Istorija Romski trubači nosioci Karađorđeve zvezde

Romski trubači nosioci Karađorđeve zvezde

Romski trubači nosioci Karađorđeve zvezde

Karađorđevu zvezdu sa mačevima dobila su trojca trubača Roma iz leskovačkog kraja: Ahmed Ademović (vojni trubač i borac), kaplar Amet Ide Ametović (bombaš srpske vojske iz Leskovca) i Rustem Sejdić iz Bojnika, (pradeda poznatog trubača Fejata Sejdića).


U Leskovačkom kraju, nažalost ne i u ostatku Srbije, naročito je poznata priča o Ahmedu Ademoviću, koji je odigrao ključnu ulogu u istorijskoj Kumanovskoj bici 24. oktobra 1912. godine…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U jeku Kumanovske bitke ušunjao se na tursku stranu i odsvirao znake za odstupanje turske vojske. S druge strane uzvišice, srpskoj vojci zasvirao je znake za juriš.

U veoma nepovoljnom trenutku za srpsku vojsku koja je sukob očekivala daleko napred u Makedoniji, i brojčano i taktički bila u potpuno podređenoj ulozi, ova smicalica donela je neočekivanu prednost koja se u narednim nedeljama pretočila u pobedu u ovom ratu.

Posle Kumanovske bitke, Turci su konačno proterani sa velikog dela Balkana, a za svoj podvig, Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. On se ponosio ovim odličjem koje nije skidao do kraja života. Leskovac je poštovao njegovo herojstvo i ukazivao mu veliku pažnju.

Za vreme NOB-a, Nemci su streljali dvojicu njegovih sinova – Redžu i Ramu. Leskovčani su im podigli spomenik u Arapovoj dolini, u podnožju Hisara, gde su Nemci 3. decembra 1941. godine streljali 400 do 500 Roma.

Poslednje godine života Ahmed je proveo u kućerku svog unuka Fadila. Umro je decembra 1965. godine u 92. godini.