Foto albumi Severna Amerika

ROM – Kraljevski muzej Ontarija

Originalna zgrada Kraljevskog muzeja Ontarija (Royal Ontario Museum – ROM) otvorena je 1914. godine. Danas je taj deo muzeja poznat kao zapadno krilo.

Muzej je imao dva velika proširenja, jedno tokom 80-ih godina XX veka i poslednje, koje je dalo ovaj neobičan, a tako karakterističan za Toronto, spoj starog i novog – Kristal Majkla Li-Čina.

Kristal je delo arhitekte Danijela Libeskinda koji je bio inspirisan ROM kolekcijom dragulja i minerala. On je završen 2007. godine i kažu da je zapravo vratio značaj starom zdanju i istakao ulaz u zgradu koji je, kada je ona otvorena, imao centralno mesto.

Kristal je omogućio ogromno proširenje muzeja. On je samonoseći i sastoji se od pet čeličnih delova koji se međusobno prepliću. Naravno da je novi izgled izazvao burne reakcije, kako protivnika tako i pobornika, ali je svakako poslužio svrsi – muzej je proširen i dat mu je savremen izgled.

Kristal Majkla Li-Čina nosi naziv po kanadskom poslovnom čoveku rodom sa Jamajke koji je donirao 30 miliona dolara. Podstaknuti njegovim primerom, mnogi su rešili da daju novac pa je Muzej uspeo da sakupi predviđenih 60 miliona dolara za svoju renesansu.

I sama kolekcija muzeja je spoj – prirodnih i društvenih nauka, umetnosti i predmeta naučnih dostignuća
: od velike kolekcije dinosaurusa, do tekstilne galerije koja pokazuje istoriju tkanja, umetničkih i predmeta iz istorije kako Kanade, tako i Evrope. Najveći je prirodnjački muzej u Kanadi i rangiran je kao peti u Severnoj Americi.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija