Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Kodi – nežna negovateljica

Robota negovateljicu Kodi, koja može da kupa starije pacijente, napravio je tim sa Instituta za tehnologiju Džordžije, predvođen Či Hung Kingom.

King je lično testirao nežnost Kodi tako što je naneo tragove na ruke i noge da proveri njenu sposobnost da obriše nečistoće bez previše sile. Ona je uspela u tome: 
– U početku sam bio napet, ali ne i uplašen. Kako je eksperiment odmicao, moje poverenje u robota je raslo i napetost je nestala. Tokom ekperimenta bilo mi skoro prijatno.
Kodi može da radi pored pacijenta, može mu se reći koji deo tela da čisti i to čini koristeći lasersko merenje daljine i kameru. Zglobovi su joj malo popušteni kako bi bila nežnija i programirana je da ne prelazi određenu granicu pritiska, a tu je i sigurnosno dugme za zaustavljanje.
Kupanje u krevetu je česta praksa koju obavljaju negovatelji i rođaci slabo pokretnih i nepokretnih ljudi koji nisu u stanju da to obave sami. Naučnici se nadaju da Kodi u budućnosti može da reši ovaj problem kućne nege.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija