Početna Magazin Godine Ekonomija Restruktuiranje po starom zakonu – Otpremnine 300 evra

Restruktuiranje po starom zakonu – Otpremnine 300 evra

U slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak otpremnina se isplaćuje samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca ili ne…

Ministarstvu rado potvrdilo je da će prava radnika u firmama u restrukturiranju biti regulisana posebnim propisom, a ne Zakonom o radu, jer su ovi zaposleni, kako kažu, u specifičnom položaju:

– U tim preduzećima delimično je već realizovan socijalni program na bazi dosadašnjeg rešenja, u nekim firmama je započet i već su napravljeni spiskovi. Kada bismo sada napravili radikalnu promenu, deo radnika bismo doveli u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji su već ostvarili pravo na otpremninu.

Preduzeća u restruktuiranju:

  • 411 milijardi dinara iznosili su gubici preduzeća u restrukturiranju 2013.
  • 161 preduzeće trenutno u fazi restrukturiranja u portfoliju Agencije za privatizaciju
  • 800 miliona dolara godišnji gubici države zbog neproduktivnog rada firmi u restrukturiranju
  • 2 prosečne plate, po novom zakonu, iznosi otpremnina radniku koji ostaje bez posla
  • 300 evra po godini staža iznosi otpremnina radnika koji ostanu bez posla u firmi u restrukturiranju
Veruje se i da su radnici u ovim firmama prethodnih godina bili u nepovoljnijem položaju kada je u pitanju redovnost zarada, povezivanje staža ili pravo na zdravstvenu zaštitu. Završena je prijava potraživanja svih poverioca prema firmama u restrukturiranju. Među njima je i preko 8.000 radnika koji potražuju zaostale zarade u ovim kompanijama, dodaju u ministarstvu.

Za zaposlene u drugim preduzećima važiće, da podsetimo, da se otpremnina u slučaju proglašenja radnika za tehnološki višak isplaćuje samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca, piše Blic.