Početna Magazin Godine Problemi sa čitanjem mogu biti pokazatelj sindroma hroničnog umora

Problemi sa čitanjem mogu biti pokazatelj sindroma hroničnog umora

Problemi sa čitanjem mogu biti pokazatelj sindroma hroničnog umora

Osobe koji pate od sindroma hroničnog umora (SHU) imaju viši nivo vizuelnog stresa u odnosu na ostale ljude. Vizuelni stres je osetljivost na vizuelne obrasce, naročito pruge, i može se primetiti prilikom čitanja.

Istraživanjem je pokazano da bi jedna anomalija vida mogla biti prisutna kod osoba koje pate od sindroma hroničnog umora (SHU). Ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Perception, sproveo je tim Kler Hačinson sa Odeljenja za neurologiju, psihologiju i ponašanje Lester univerziteta sa 40 ispitanika, od kojih je polovina imala dijagnozu SHU.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom istraživanja, procenjivan je vizuelni stres (nelagodnost i zamor) korišćenjem standardizovanog testa zaslepljenosti prugastim motivima („test zaslepljenosti obrascem“), koji se sastoji od prijavljivanja broja vizuelnih poremećaja koji se primećuju tokom posmatranja obrazaca. Ovakav vizuelni stres kao reakcija na motive koji se ponavljaju može se, na primer, ispitati tokom čitanja teksta.

Ispitanici sa sindromom češće su prijavljivali iskrivljavanje obrasca sa prosečnom gustinom pruga.


Vizuelni stres se može javiti i kod osoba koje dobro vide. Kod nekih, ovo stanje može prouzrokovati probleme sa čitanjem. Simptomi vizuelnog stresa su:

  • osećaj pomeranja štampanog teksta
  • zamućivanje teksta
  • slova koja menjaju oblik
  • štampani materijal se doživljava kao motiv koji podseća na rečicea ili crve
  • preslikavanje boje koja okružuje slova
  • lako umaranje prilikom čitanja
  • glavobolje ili neprijatan osećaj
  • crvene, bolne, suzne oči.

Ova anomalija može poslužiti kao pokazatelj postojanja sindroma hroničnog umora, kažu naučnici.

Dijagnozu ovog sindroma teško je postaviti jer, pored onesposobljavajućeg umora, postoji malo jasno utvrđenih kliničkih znakova ove bolesti, a glavni simptomi su istovetni kao simptomi drugih, rasprostranjenijih zdravstvenih stanja.

To za posledicu ima da se sindrom hroničnog umora često ne dijagnostikuje, ili se dijagnostikuje tek kada se sve druge bolesti isključe, kao poslednja mogućnost i nakon što je pacijent bio podvrgnut nizu neodgovarajućih tretmana za poremećaje koji su mu greškom dijagnostikovani.

Skoro tri četvrtine osoba koje pate od SHU primećuju promene vezane za vid koje ometaju njihov svakodnevni život, napominju naučnici. Prethodnim naučnim radovima ovog tima dokazano je da osobe koje pate od ove bolesti imaju teškoće u pokretanju očiju i druge probleme sa očima, uključujući i bol u očima, što može biti veoma ozbiljno.