Početna Magazin Godine Porodica Neprocenjiva vrednost porodičnih veza

Neprocenjiva vrednost porodičnih veza

Neprocenjiva vrednost porodičnih veza

Razdvajanje generacija sve je izraženije te mlađi naraštaji nemaju prilike da dobiju savet i usmerenje od starijih. Neprocenjivo nasleđe, mudrost i priče starih ne prenose se više

Koliko god ljudima bilo bitno da starost dočekaju u dobrom zdravlju i materijalno obezbeđeni, toliko je kroz praksu velikog broja profesionalaca koji se brinu o najstarijima dokazano da ljudi bez porodice mnogo teže plove kroz treće doba.

Kao što je slučaj kod dece koja, i kada su obezbeđena u domovima i prihvatilištima, ne napreduju onoliko koliko bi trebalo sve dok im se ne nađe porodica. S tom razlikom što najstarije sugrađane retko „usvajamo“.

Isto tako, koliko su bitne za najmlađe veze koje grade sa bakama i dekama, toliko je i za bake i deke blagotvorna upravo interakcija sa unucima. Ako unuka nema, bilo bi dobro da ima druge dece u njihovom životu.

Ali u savremenom društvu, ne samo što ne usvajamo starije, nego ih često i izolujemo. Da nam ne smetaju.

Sa kidanjem veza između članova šire porodice, razdvajanje generacija još je izraženije. Zato mlađi naraštaji nemaju prilike da dobiju savet i usmerenje od starijih. Neprocenjivo nasleđe, mudrost i priče starih ne prenose se više. Celo društvo je na gubitku.

Stariji znaju stvari koje mlađi ne znaju