Foto albumi Porodica i društvo

Neprocenjiva vrednost porodičnih veza

Razdvajanje generacija sve je izraženije te mlađi naraštaji nemaju prilike da dobiju savet i usmerenje od starijih. Neprocenjivo nasleđe, mudrost i priče starih ne prenose se više

Koliko god ljudima bilo bitno da starost dočekaju u dobrom zdravlju i materijalno obezbeđeni, toliko je kroz praksu velikog broja profesionalaca koji se brinu o najstarijima dokazano da ljudi bez porodice mnogo teže plove kroz treće doba.

Kao što je slučaj kod dece koja, i kada su obezbeđena u domovima i prihvatilištima, ne napreduju onoliko koliko bi trebalo sve dok im se ne nađe porodica. S tom razlikom što najstarije sugrađane retko “usvajamo”.

Isto tako, koliko su bitne za najmlađe veze koje grade sa bakama i dekama, toliko je i za bake i deke blagotvorna upravo interakcija sa unucima. Ako unuka nema, bilo bi dobro da ima druge dece u njihovom životu.

Ali u savremenom društvu, ne samo što ne usvajamo starije, nego ih često i izolujemo. Da nam ne smetaju.

Sa kidanjem veza između članova šire porodice, razdvajanje generacija još je izraženije. Zato mlađi naraštaji nemaju prilike da dobiju savet i usmerenje od starijih. Neprocenjivo nasleđe, mudrost i priče starih ne prenose se više. Celo društvo je na gubitku.

Stariji znaju stvari koje mlađi ne znaju


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija