Početna Magazin Godine Reforme i ostavke, pare i penzije

Reforme i ostavke, pare i penzije

Iako su neki mediji preneli da ćemo zbog nesprovođenja reformi ostati bez plata i penzija, zasad je rezultat toga samo ostavka ministra privrede

Ministar privrede Saša Radulović podneo je ostavku, javljaju od jutros svi mediji u Srbiji. Saša Radulović uradio je ono što je rekao da će uraditi ukoliko se ne krene u sprovođenje reformi. Nema svrhe da ostaje u vladi, istakao je pre neki dan, ako se reforme ne sprovedu.

Reforme su teška i za Srbiju sasvim neuobičajena rabota. Radulovićevo insistiranje na njima uspelo je da ujedini poslovično razjedinjene Srbe i srpske sindikate. Otpor je izazvao baš on. Niko drugi od onih koji su bili i predlagači i, makar formalno, podržavali početak reformi. Reformi nema, a izbora će biti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

A ako nema reformi, neki kažu, neće biti ni para. Dnevni list Alo objavio je da im je u predstavništvu Svetske banke u Srbiji rečeno da Srbiji neće biti isplaćen deo dogovorenog kredita od 250 miliona dolara jer nije ispunjen uslov da se izmene Zakona o privatizaciji i stečaju usvoje. Alo je iznad stavio bombastičan naslov „Alarmantno: ostajemo bez para za plate i penzije“ jer je ministar finansija Lazar Krstić, u decembru 2013. godine, rekao da će 500 miliona dolara, ukupnog iznosa tog kredita, biti namenjeno za isplatu plata i penzija iz budžeta.

U Zakonu o budžetu za 2014. godinu navedeno je da će zajam Svetske banke biti namenjen za razvoj i restrukturiranje javnih preduzeća. Zasada, razvoj priče o reformama (tačnije zastoj) doveo je do ostavke jednog ministra u srpskoj vladi.