Početna Magazin Godine Recite NE dosadnoj penziji

Recite NE dosadnoj penziji

Odlazak u penziju ne treba doživeti kao prekid ispunjenog života, već kao mogućnost da se čovek bavi mnogim stvarima za koje ranije nije imao vremena

Brojite sitno do penzije? Da li to znači da treba da se odreknete uživanja i da životarite? Bez obzira na materijalnu situaciju, mnogi ljudi bi mogli sebi da obezbede lepše penzionerske dane. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzija ne označava prekid života. Ona daje drugačiji životni okvir, ali sadržaj dosta zavisi od nas. Nemojte sebe pravdati ekonomskim ili drugim ograničenjima. Ima penzionera koji imaju mala primanja, ali se trude da im život bude ispunjen.

Odlazak u penziju često znači više vremena. Iskoristite to vreme za izlete po Srbiji. Raspitajte se u svom mesnom penzionerskom udruženju. Ova udruženja uglavnom nude povoljnije izlete.

Planinarska udruženja takođe nude izlete na koje mogu da idu i fizički manje spremni. Vremenom, možete preći i na zahtevnije staze. Ali treba znati da ima izleta koji podrazumevaju male uspone i kratku stazu, do 5 km.

Kupite sezonsku kartu za pozorište ili se raspitajte o popustima za penzionere. Sezonska karta ne samo što je povoljnija, već vam daje i veću sigurnost da ćete pronaći vremena da odete do pozorišta.

Ako imate umetničkih sklonosti, ko može da vam zabrani da se sada oprobate u onome o čemu ste do juče sanjali? Možda nećete napraviti samostalnu izložbu za dve godine, ali ćete sebi ulepšati dane.

Raspitajte se o umetničkim kolonijama, možda možete da posetite neku. Posećujte muzeje i idite na koncerte. U svom mestu ili, eto izgovora za posetu, nekom drugom.

Mnogo je i sportskih događaja kojima možete prisustvovati. Ako je prisustvovanje fudbalskom derbiju u Beogradu još uvek u rangu ekstremnih aktivnosti za većinu građana, mnoge, čak i fudbalske utakmice ne dobijaju pažnju koju zaslužuju. Bavite se sportom. Ako niste sigurni šta bi vam odgovaralo, raspitajte se.

Najbitnije od svega: družite se! Sada je idealno doba da obnovite prekinute veze. Pozovite stare prijatelje i čestitajte im Novu godinu. Dogovorite se da se nađete na kafi ili piću i dogovorite se kako da u penziji provodite vreme zajedno. Uživajte u životu!