Ekonomija Magazin Godine

RZS: Četvrtina građana u Srbiji izložena siromaštvu

U Srbiji je 24,6% građana izloženo riziku da postane siromašno. Najugroženiji su mladi do 18 godina, a najsigurniji stariji od 65 godina i penzioneri.

Najveću stopu rizika od siromaštva u 2012. imala su domaćinstva koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece (44,4%), kao i samohrani roditelji (36,2%).

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS) Dragan Vukmirović, predstavio je rezultate Ankete o prihodima i uslovima života (The Survey on Income and Living Conditions – SILC), koja je prvi put sprovedena na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, od 6. maja do 17. juna 2013. Anketirano je 6.501 domaćinstvo, odnosno nešto više od 17.000 lica starih 15 i više godina.

Prag rizika od siromaštva za jednočlano domaćinstvo u Srbiji iznosi 13.680 dinara, za tročlano 24.624 dinara, a za četvoročlano 28.728 dinara – svi koji imaju ispod tog prihoda smatraju se siromašnima.

Srbija je po stopi rizika od siromaštva na čelu liste zemalja EU i zemalja regiona, ne računajući Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju za koje nije bilo podataka. Stopa rizika od siromaštva u Grčkoj iznosi 23,1%, Rumuniji 22,6%, Španiji 22,2%, Bugarskoj 21,2%, u Hrvatskoj 20,5%, a u Sloveniji 13,5%.

U zavisnosti od radnog statusa, kod lica starih 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva su nezaposlena lica (48,7%), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (6,4%). Kod samozaposlenih lica ta stopa iznosi 38,3%, dok je stopa rizika od siromaštva kod penzionera iznosi 14,5%.

“Cilj istraživanja bio je da se prikupe podaci radi izračunavanja indikatora o siromaštvu, socijalnoj isključenosti i uslovima života. Istraživanje je sprovedeno po standardizovanoj metodologiji za sve države članice Evropske unije, čime je obezeđena uporedivost podataka”, rekao je Vukumirović.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija