Reanimacija starijih ljudi ima male šanse za uspeh

Lekari se često sreću sa pitanjem da li je kardiopulmonalna reanimacija (CPR) odgovarajući tretman za starije ljude. Za njih, ali i za pacijente i porodicu, važno je da znaju šanse za preživljavanje i moguće posledice nakon ove procedure kako bi doneli pravilnu odluku.

Sistematsko istraživanje započeto novembra 2012. godine objavljeno je u oksfordskom časopisu „Starost i starenje“ (The chance of survival and the functional outcome after in-hospital CPR in older people).

Studija je uključila šanse za preživaljavanje, društveni status i posledice za pacijenta nakon procedure obavljene u bolničkim uslovima za pacijente starije od 70 godina.

Studija je utvrdila da je procenat starijih kod kojih je ponovo pokrenut rad srca i uspostavljen krvotok nakon procedure – 38,6 odsto. Preko polovine onih koji su preživeli proceduru umrlo je u bolnici pre prvog otpuštanja, a procenat preživelih bio je: 18,7% za grupu 70-79 godina, 15,4% za 80-89 i 11,6% za starije od 90 godina.

Nažalost, podaci o posledicama po zdravlje i normalan život pacijenta nakon otpuštanja iz bolnice bili su slabi i kontradiktorni. Istraživači smatraju da je potrebno detaljno istražiti ovu temu i utvrditi faktore koji mogu da ukažu na šanse starijih pacijenata kako bi se odredili oni koji će zaista osetiti boljitak od reanimacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *