Magazin Godine Zdravlje

Reanimacija starijih ljudi ima male šanse za uspeh

Lekari se često sreću sa pitanjem da li je kardiopulmonalna reanimacija (CPR) odgovarajući tretman za starije ljude. Za njih, ali i za pacijente i porodicu, važno je da znaju šanse za preživljavanje i moguće posledice nakon ove procedure kako bi doneli pravilnu odluku.

Sistematsko istraživanje započeto novembra 2012. godine objavljeno je u oksfordskom časopisu “Starost i starenje” (The chance of survival and the functional outcome after in-hospital CPR in older people).

Studija je uključila šanse za preživaljavanje, društveni status i posledice za pacijenta nakon procedure obavljene u bolničkim uslovima za pacijente starije od 70 godina.

Studija je utvrdila da je procenat starijih kod kojih je ponovo pokrenut rad srca i uspostavljen krvotok nakon procedure – 38,6 odsto. Preko polovine onih koji su preživeli proceduru umrlo je u bolnici pre prvog otpuštanja, a procenat preživelih bio je: 18,7% za grupu 70-79 godina, 15,4% za 80-89 i 11,6% za starije od 90 godina.

Nažalost, podaci o posledicama po zdravlje i normalan život pacijenta nakon otpuštanja iz bolnice bili su slabi i kontradiktorni. Istraživači smatraju da je potrebno detaljno istražiti ovu temu i utvrditi faktore koji mogu da ukažu na šanse starijih pacijenata kako bi se odredili oni koji će zaista osetiti boljitak od reanimacije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija