Početna Magazin Godine Reakcije na odluku Ustavnog suda o obavezi izbora lekara

Reakcije na odluku Ustavnog suda o obavezi izbora lekara

List Politika je povodom odluke Ustavnog suda da uvede privremenu zabranu Zakona koji propisuje obavezni izbor ličnog lekara razgovarala sa nekoliko stručnjaka tražeći komentare s obzirom da u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje nisu želeli da komentarišu ovu odluku, a u Ministarstvu zdravlja su objasnili da će se kasnije u toku dana oglasiti povodom odluke suda.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– Problemi nastaju u praksi kada pacijenti moraju da potpišu izjavu o izboru lekara koju nose poslodavcu, a 90 odsto se nikada ne vrati da otvori karton – komentariše za Politiku primarijus dr Nevenka Dimitrijević iz Saveza sindikata lekara i farmaceuta.
Sa druge strane, primarijus dr Milica Nikolić-Urošević, iz Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine, kaže da je problem što idemo iz krajnosti u krajnost i da bi povratak na staro izazvao haos, mada potvrđuje da je ustavno pravo svih građana da se obrate lekaru kada im je potreban. 
Direktorka Lekarske komore Srbije, primarijus dr Tatjana Radosavljević, smatra da pravo na zdravlje i izbor lekara nije primenjeno u punom kapacitetu, jer propisi ne dozvoljavaju da izabrani lekar bude privatni, ali zato što su ljudi upućeni da da biraju lekara samo na osnovu toga u kojoj su filijali prijavljeni.
Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nisu želeli da komentarišu ovu odluku za Politiku, a u Ministarstvu zdravlja su objasnili da će se kasnije oglasiti povodom odluke suda.