Magazin Godine Porodica

Ravnopravna podela poslova uništava seksualni život?

Psihoterapetur Lori Gotlib uzburkala je javnost dugačkim člankom u kome govori o vezi podele poslova i seksualnog života u braku

Članak psihoterapeuta Lori Gotlib objavljen ove sedmice u New York Times Magazine izazvao je reakciju i javnosti i stručnjaka. Naziv članka je “Da li ravnopravnost u braku znači i manje seksa?”

Autorka navodi istraživanje koje je objavljeno prošle godine i koje je mnoge iznenadilo. Naime, prema rezultatima te studije, u braku gde je muž obavljao neke “ženske poslove” bilo je manje seksa. I to za 1,5 puta mesečno. Kao “ženski” uzeti su poslovi kao što su slaganje veša, kuvanje i usisavanje. Što je podela poslova bila tradicionalnija, to je bolji bio seksualni život. Dakle, nije reč samo o učestalosti, nego i o kvalitetu.

Nepostojanje striktne podele poslova jeste nešto što oba pola u SAD u velikoj većini smatraju dobrim. Međutim, Gotlib objašnjava da kvaliteti koji doprinose dobrom društvenom odnosu ne moraju biti isti oni koji izazivaju požudu. “Većinu noću uzbuđuju upravo one stvari protiv kojih se zalažu danju.” Tako da, iako će svaka žena biti srećna što je muž obrisao prašinu sa polica, više će je uzbuditi ukoliko kraj sebe ima muškarca koji isključivo menja sijalice i baca đubre.

Gotlib navodi kako je 34% žena koje su prevarile svoje muževe izjavilo kako su u srećnom braku. Zadovoljne su svojim muževima. Pa, sem te sitnice zvane seks.

Sa druge strane, muškarcima je izgleda sve više potreban upravo tip žene od koje su nekadašnji muževi bežali u naručje fatalnih žena, sekretarica i šiparica. Taj tip je, kaže Gotlib, žena srednjih godina sa odraslom decom. Jedan od najtraženijih pojmova na sajtovima za odrasle jeste MILF (nećemo vam prevoditi).

Zato se ona pita da li je savremeno društvo, težeći da neutrališe rodne podele, neutralisalo rodove? 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija