Početna Magazin Godine Ekonomija Rastu dugovi a padaju plate i penzije

Rastu dugovi a padaju plate i penzije

U budžetu za 2014. godinu nešto više od polovine svih rashoda ide na plate zaposlenih u javnom sektoru i na dotiranje fonda za isplatu penzija, piše Blic.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Međutim, primanja ovih grupa stanovništva će ipak biti manja jer će povećanje ovih plata i penzija biti ukupno 1,5 odsto, dok je najoptimističnija projekcija inflacije oko 4,5 procenta.

Vlada računa i na priliv od od 1,1 milijardu dinara od agencija (čije je ukidanje bilo najavljeno), ali i na oko tri milijarde od javnih preduzeća, koliko bi trebalo da uplati i Narodna banka Srbije.

Čudi li onda da će Železnice Srbije dobiti više nego ranije – 13,2 milijarde dinara. U budžetu Ministarstva kulture i informisanja izdvojeno je 7,5 milijardi dinara za finansiranje RTS-a i RTV-a, ali samo ukoliko dođe do izmene zakona, odnosno ukidanja TV pretplate. Ukoliko do toga ne dođe, novac će biti ostavljen u poseban fond.

Ono što, međutim, može biti problem jeste činjenica da je budžet pravljen uz pretpostavku da će Srbija u narednoj godini imati privredni rast od bar jedan odsto, u šta ekonomisti, sagovornici Blica, sumnjaju.