Početna Magazin Godine Ekonomija Rastu dugovi a padaju plate i penzije

Rastu dugovi a padaju plate i penzije

U budžetu za 2014. godinu nešto više od polovine svih rashoda ide na plate zaposlenih u javnom sektoru i na dotiranje fonda za isplatu penzija, piše Blic.

Međutim, primanja ovih grupa stanovništva će ipak biti manja jer će povećanje ovih plata i penzija biti ukupno 1,5 odsto, dok je najoptimističnija projekcija inflacije oko 4,5 procenta.

Vlada računa i na priliv od od 1,1 milijardu dinara od agencija (čije je ukidanje bilo najavljeno), ali i na oko tri milijarde od javnih preduzeća, koliko bi trebalo da uplati i Narodna banka Srbije.

Čudi li onda da će Železnice Srbije dobiti više nego ranije – 13,2 milijarde dinara. U budžetu Ministarstva kulture i informisanja izdvojeno je 7,5 milijardi dinara za finansiranje RTS-a i RTV-a, ali samo ukoliko dođe do izmene zakona, odnosno ukidanja TV pretplate. Ukoliko do toga ne dođe, novac će biti ostavljen u poseban fond.

Ono što, međutim, može biti problem jeste činjenica da je budžet pravljen uz pretpostavku da će Srbija u narednoj godini imati privredni rast od bar jedan odsto, u šta ekonomisti, sagovornici Blica, sumnjaju.