Početna Magazin Godine Društvo Nekom penzija, nekom pogled na guzu

Nekom penzija, nekom pogled na guzu

Penzioneri u Evropi sve jasnije iskazuju svoje političke stavove, bez obzira da li nekoga podržavaju ili protestuju protiv

Penzioneri širom sveta sve se više i bolje organizuju. Znaju šta žele i potpuno su nepredvidljivi u svom delovanju. Iaioflautas, udruženje španskih penzionera koje je formirano početkom perioda ekonomske krize koja je iz temelja prodrmala Španiju, sebe smatraju hipi penzionerima. Izuzetno su aktivni i poznati u celoj Španiji. Njihovi protesti su uglavnom usmereni protiv mera štednje španske vlade.

Pre neki dan su u Barseloni, ispred zgrade berze, protestvovali protiv mera katalonske vlade koja ih iz dana u dan sve više osiromašuje. Deset aktivista je izrazilo svoj protest skidanjem gaća. Kako je jedan od njih objasnio, konkretno su hteli da pokažu šta misle o tome i poenta nije u pokazivanju stražnjica već u vršenju velike nužde.

Sa druge strane, u drugoj mediteranskoj zemlji poznatoj po burnom političkom životu, ali i po kontroverznom bivšem premijeru, jedna penzionerka je rešila da svoju političku podršku iskaže davanjem svoje celokupne penzije svom miljeniku. Reč je upravo o tom bivšem premijeru – Silviju Berluskoniju.

Nikolina Kapra, La super nonna (superbaka) kako su je već prozvali italijanski novinari, ima 110 godina i penziju od 550 evra. Strašno je pogodilo kada je čula za novi zakon po kome u Italiji političke stranke više neće dobijati pomoć vlade. Zato je rešila da celu svoju penziju da stranci Forza Italia kojoj je na čelu čovek kome se divi.

Berluskoni je inače na listi najbogatijih ljudi magazina Forbes na skromnom 194 mestu. Ali princip je princip – stvar za poštovanje.