Društvo Magazin Godine

Hrvatska: burni dani za penzionere

Prošle sedmice su protestvovali ratni vojni invalidi u Hrvatskoj. Hrvatska vlada smanjuje penzije od 5.000 kuna (oko 650 evra) za 10%, a to će najviše pogoditi vojne penzionere sa činovima.

Argumentacija da svi treba da štede kako bi pomogli državi kod njih ne prolazi jer su oni, smatraju, u proteklom periodu dovoljno pomogli državi za koju su se borili budući da su primanja veterana smanjena za ukupno oko 40% od 2001.

Međutim, kada je reč o penzijama, hrvatska javnost je prošle sedmice pre svega pričala o novodonetom zakonu kojim je predviđeno postepeno pomeranje starosne granice za odlazak u penziju.

Do 2030. godine biće zadržani isti uslovi, a od januara 2031. postepeno će se povećavati starosna granica. Svake godine ova granica biće pomerana za tri meseca, te će, na taj način, od 1. januara 2038. godine građani Hrvatske ići u penziju sa 67 godina.

Za odlazak u penziju biće potrebno 15 godina staža. Za odlazak u prevremenu penziju, zakon propisuje 62 godine i 35 godina staža.

Ovaj zakon predviđa i tzv. privremenu starosnu penziju za dugogodišnje osiguranike koji imaju 41 godinu radnog staža i 60 godina života. Od početka 2014. oni će u penziju odlaziti bez penalizacije.

Hrvatska je rešila da poveća starosnu granicu kako bi penzioni sistem mogao da se održi. Mirsad Mrsić, ministar rada u valdi Hrvatske, upozorio je da postoje indicije da će 2030. godine u Hrvatskoj biti 370.000 radnih mesta za koje neće biti radne snage.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija