Foto albumi Zdravlje

Digitorektalni pregled prostate

Digitorektalni pregled sa PSA testom važan je korak u dijagnostici raka prostate, a preporuka je da se radi redovno nakon 50. godine života muškarca.

Oboljenja prostate su česta, a karcinom prostate je jedan od najčešćih kod muškaraca.Digitorektalni pregled (PPA – Palpatio per anum, lat. – opipavanje kroz rektum) sa PSA (specifični antigen prostate) testom predstavlja važan korak u dijagnostici raka prostate.

Međutim, budući da ovaj pregled nije prijatan i da je, zbog brojnih tabua vezanih za anus, muškarce najčešće sramota, on se izbegava.U pitanju je relativno jednostavna procedura. Pacijent se skine i savije ili u struku nadole ili ležeći na boku sa strane skupljanjem nogu.

Doktor prstom u namašćenoj rukavici kroz anus opipava prostatu ocenjujući na taj način njenu veličinu, površinu i strukturu, kao i stepen tvrdoće i bol na pritisak.
Na taj način se procenjuje veličina prostate, ali se može otkriti i upala, dobroćudno povećanje ili rak prostate.

Preporučuje se da se kontrole (digitorektalni pregled, nivo PSA u serumu) redovno rade posle 50. godine, a da muškarci koji u porodici imaju slučajeve karcinoma prostate te kontrole vrše redovno nakon 40. godine.
Sa brojem obolelih članova porodice, raste rizik od karcinoma prostate. Čim se primete neke promene pri mokrenju, treba se javiti lekaru.Iako ne baš prijatan, digitorektalni pregled veoma kratko traje. Nivo PSA određuje se najmanje sedam dana nakon digitorektalnog i transrektalnog pregleda koji mogu dovesti do lažno pozitivnih vrednosti.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija