Početna Magazin Godine Zdravlje Digitorektalni pregled prostate

Digitorektalni pregled prostate

Digitorektalni pregled prostate

Digitorektalni pregled sa PSA testom važan je korak u dijagnostici raka prostate, a preporuka je da se radi redovno nakon 50. godine života muškarca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Oboljenja prostate su česta, a karcinom prostate je jedan od najčešćih kod muškaraca.Digitorektalni pregled (PPA – Palpatio per anum, lat. – opipavanje kroz rektum) sa PSA (specifični antigen prostate) testom predstavlja važan korak u dijagnostici raka prostate.

Međutim, budući da ovaj pregled nije prijatan i da je, zbog brojnih tabua vezanih za anus, muškarce najčešće sramota, on se izbegava.U pitanju je relativno jednostavna procedura. Pacijent se skine i savije ili u struku nadole ili ležeći na boku sa strane skupljanjem nogu.

Doktor prstom u namašćenoj rukavici kroz anus opipava prostatu ocenjujući na taj način njenu veličinu, površinu i strukturu, kao i stepen tvrdoće i bol na pritisak.
Na taj način se procenjuje veličina prostate, ali se može otkriti i upala, dobroćudno povećanje ili rak prostate.

Preporučuje se da se kontrole (digitorektalni pregled, nivo PSA u serumu) redovno rade posle 50. godine, a da muškarci koji u porodici imaju slučajeve karcinoma prostate te kontrole vrše redovno nakon 40. godine.
Sa brojem obolelih članova porodice, raste rizik od karcinoma prostate. Čim se primete neke promene pri mokrenju, treba se javiti lekaru.Iako ne baš prijatan, digitorektalni pregled veoma kratko traje. Nivo PSA određuje se najmanje sedam dana nakon digitorektalnog i transrektalnog pregleda koji mogu dovesti do lažno pozitivnih vrednosti.