Magazin Godine Svet

Radnici 30 sati držali direktore u Francuskoj

Radnici fabrike guma “Gudjir” u Francuskoj, oslobodili su dva direktora koje su u znak protesta držali kao taoce 30 sati.

Dok su direktori u pratnji policije izlazili iz fabrike u Amjenu, na severu Francuske, radnici su uzvikivali: “Mi nismo bitange”.

“Gudjir” (Goodyear) je u januaru prošle godine najavio da zatvara fabriku u kojoj radi 1.173 ljudi. U višegodišnjim pregovorima sa sindikatima nije pronađeno rešenje da se sačuvaju radna mesta, a niz sudskih procesa koje su pokrenuli sindikati takođe nije dao rezultat.

U ovom pokušaju da sačuvaju fabriku i dobiju pozamašnu odštetu, radnici predvođeni sindikatom CGT, u ponedeljak 6. januara 2014. godine, zauzeli su fabriku i “oteli” direktora proizvodnje Mišela Deilija i direktora za ljudske resurse Bernara Glesea.

“Gudijer” je odbio da pregovara dok direktori ne budu oslobođeni. Sve u svemu, na Zapadu ništa novo.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija