Početna Magazin Godine Milioni za lažne povrede i invalidske penzije u SAD

Milioni za lažne povrede i invalidske penzije u SAD

U SAD je uhapšeno 72 bivša policajaca i osam vatrogasaca u okviru istrage o prevarama za dobijanje naknada zbog navodnog invaliditeta i nemogućnosti obavljanja posla.

Veliki deo uhapšenih lažno su tvrdili da su u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine pretrpeli povrede ili doživeli mentalne poremećaje zbog kojih ne mogu više da rade. Šteta po državu procenjuje se na više stotina miliona dolara.

– Ovakva bezočnost je šokantna. Mnogi od okrivljenih su lažirali mentalne bolesti kao posledicu napada od 11. septembra, čime su ukaljali čast onih koji su tada prvi reagovali i stavili se u službu grada, žrtvujući svoje zdravlje i bezbednost – rekao je okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens.

Na primer, jedan od učesnika u prevari tvrdio je da je zadobio povredu vrata mada je kasnije otvorio studio za borilačke veštine. Drugi je lekaru rekao da pati od napada panike i da nije u stanju da izlazi iz kuće, a zatim je na društvenim mrežama postavio fotografije na kojima se vidi kako uživa dok vozi skuter na vodi.