Početna Magazin Godine Računar predviđa vreme smrti sa 96%

Računar predviđa vreme smrti sa 96%

Računar predviđa vreme smrti sa 96%

Bostonski naučnici razvili su superkompjuter koji navodno sa preciznošću od 96 odsto predviđa da li će pacijent umreti. Stručnjaci Medicinskog centra “Bet Izrael Dikones” povezali su monitore na pacijentima sa sistemom, koji, kažu, prepoznaje bolesti bolje od lekara.

Sistem je napunjen informacijama o više od 250.000 pacijenata prikupljenim tokom poslednjih 30 godina, koje koristi da bi munjevitom brzinom postavio dijagnozu.

Brzo prepoznavanje bolesti omogućilo bi brže lečenje, a samim tim i spasavanje života, ali i predviđanje smrti.

“Pre svega, pokušavamo da iskoristimo moć obilja podataka”, objašnjava za Dejli mejl dr Stiv Horng, koji vodi projekat.

Kada pacijent dođe u bolnicu, podaci prikupljeni prilikom te i svih ranijih poseta porede se sa podacima pacijenata koji pate od sličnih bolesti. Na taj način može da se predvidi od čega bi pacijent mogao da boluje u budućnosti.

Sistem prikuplja podatke o pacijentima svaka tri minuta, pri čemu se meri sve: od nivoa kiseonika u krvi do krvnog pritiska.

Dr Horng je, međutim, izjavio za BBC da “cilj nije da zamenimo lekara – veštačka inteligencija zapravo treba da uveća sposobnost lekara da leči pacijente”.

“Sa preciznošću od 96 odsto možemo da predvidimo kada postoji velika verovatnoća da će pacijent umreti. Ako kompjuter kaže da ćete umreti, verovatno ćete umreti u narednih 30 dana.”

Ranije ove godine lekari ove bostonske bolnice prvi su u Americi primenili “Google glass” tehnologiju u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima.

Lekari pretražuju pacijentovu zdravstvenu dokumentaciju pomoću nosive tehnologije, poznate kao “Google naočare”, i u hodu proveravaju podatke na internetu, umesto da kopaju po velikim zdravstvenim dosijeima.

Stručnjaci “Bet Izrael Dikones” centra tvrde da koriste savremenu tehnologiju da pomognu pacijentima, ali borci za zaštitu privatnosti smatraju da je korišćenje “Google naočara” (Google Glass) nametljivo.

Dr Horng, međutim, ističe da na ovaj način brzo dolazi do informacija, a da pri tom ne mora da prekida pacijenta, gubi kontakt pogledom ili napušta prostoriju.

On je uveren da mu je visoka tehnologija u januaru pomogla da jednom pacijentu spasi život, pošto je na vreme video da je alergičan na jedan lek za zaustavljanje krvarenja. Umesto da gubi dragoceno vreme pretražujući njegove nalaze, dr Horng je pregledao dokumentaciju na ekranu „Google naočara“, prenosi Blic.