Početna Magazin Godine Putinova opuštena desna ruka simptom Parkinsonove bolesti ili…

Putinova opuštena desna ruka simptom Parkinsonove bolesti ili…

Putinova opuštena desna ruka simptom Parkinsonove bolesti ili…

Specijalno „božićno“ istraživanje Britanskog medicinskog časopisa pozabavilo se karakteristikama hoda ruskog predsednika Vladimira Putina koje su neki povezivali sa Parkinsonom, blagom dečjom paralizom, ili posledicama pretrpljenog moždanog udara. Međutim, zaključak je pomalo banalan i svakako zanimljiv…

Britanski medicinski časopis „Britiš medikal džurnal” (British Medical Journal) tradicionalno povodom Božića objavljuje naučne studije o neobičnim temama, javlja Beta a prenosi Politika. Ove godine tema je bio Putinov hod. Naučnici su sumnjali na bolest, ali su objašnjenje našli u priručniku koji je koristila bivša sovjetska obaveštajna služba KGB.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, neobičan hod Vladimira Putina pri kojem desnu ruku drži skoro nepokretnu posledica je intenzivne obuke ruske službe KGB, a ne simptom Parkinsonove bolesti, navodi se u studiji.

Tim neurologa iz Portugala, Italije i Holandije ove godine se bavio načinom na koji hodaju predsednik i premijer Rusije Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, kao i još trojica ruskih visokih zvaničnika.

„Prva stvar koja vam padne na pamet je Parkinsonova bolest” zbog asimetričnih pokreta ruku, navode ovi stručnjaci za neurološke poremećaje kretanja.

Kako se navodi u studiji, naučnici imaju sasvim drugačiju pretpostavku. Stav i kretanje ruskih zvaničnika naučeneno je u KGB-u ili tokom intenzivne vojne obuke.

Ruski predsednik se kreće kao neko ko je obučen da u svakom trenutku može brzo da potegne pištolj, zbog čega mu je desna ruka mirnija od leve.

Autori studije su svoju tezu potkrepili i uvidom u „priručnik za obuku bivših pripadnika KGB-a”, odbacivši sumnju da predsednik Rusije pati od degenerativne bolesti.

„Slične primere smo pronašli i u kaubojskim filmovima”, navodi se u tekstu.

Pored Parkinsonove bolesti, za neobični hod Vladimira Putina neki su mislili i da je posledica moždanog udara ili preležane dečije paralize. Međutim, iako je asimetrično kretanje ruku jedan od ranih pokazatelja bolesti, lekari nisu mogli da uoče druge simptome, poput tremora i loše koordinacije.