Početna Magazin Godine Izložba u Beogradu: Moda srpske elite (1804-1918)

Izložba u Beogradu: Moda srpske elite (1804-1918)

Izložba u Beogradu: Moda srpske elite (1804-1918)

Od 22. decembra 2015, do 5. januara 2016. godine, u Kući kralja Petra I u Beogradu, održaće se foto-dokumentarna izložba sa prikazom odevanja najviđenijih modnih ikona Beograda u 19, i početkom 20. veka. Kroz priču o odevanju biće predstavljen razvoj građanskog društva u novonastaloj državi uglavljenoj između dve moćne carevine…

Zašto su naši preci voleli da nose fistan, tepeluk, bajader i libade, ali i poturlije, tozluk i dinjare? Kako su žene iz velikih i bogatih starih srpskih porodica Babadudića, Hadžitomića, Knezmilojkovića, Babastakića, i drugih, oblikovale visoku modu?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako su izgledali srpski veletrgovci, bankari, industrijalci, umetnici, visoki činovnici i sveštenici? Kakav je bio imidž srpskih konzervativaca, liberala i radikala, i kako su izgledali naši prvi kicoši, dendiji, boemi, anarhisti?

Kako je nastajalo naše prvo visoko društvo? Ko je sve posećivao naše prve balove? Ko je sve nosio haljine od teške venecijanske svile? Ko je voleo ljubičastu a ko roze ili svetlo plavu boju?

Beograđanke ce moći da vide kako su izgledale najveće modne ikone tog doba: knjeginja Persida, Poleksija Nikolajevića, Kleopatra Petronijevića, Jelena Simića, Katica Danilović-Bogicević, Maca Punkatorka, Bosa Lešjanin, Margareta Ban, inteligentna i načitana Mileva Alimpića, Milica Vujovića, sve ćerke hadži-Tome i kapetan-Miše koje su u svom dobu bile najotmenije devojke u Beogradu, zatim Milena i Katarina Bogićević-Konstantinović, najbolje obučene žene u Srbiji, i naravno, kraljica Natalija koja je za svaki izlazak iz dvora imala novu haljinu…

A u katalogu  Moda srpske elite (1804 – 1918) pronaći ćete sve o „ampiru“ u Srba, modi turnira, viktorijanskom kostimu, edvardijanskoj modi, sve o frakovima, štapovima, cilindarima i polucilindarima, crvenim prslucima, redengotima, monoklima, fazoniranim bradama, nakolmovanim frizurama, prstenju, visećim minđušama, srebrnim granama, pucovanim haljinama, pufrukavima i erotici golih ramena.

Ukratko, fascinantna priča o našoj prošlosti i usponu srpskog građanskog društva u 19. veku…

Izožba se održava u Kući kralja Petra I, Vase Pelagića 40, u Beogradu, u organizaciji Centra za istraživanje digitalne kulture, autora mr Vladimira Anđelkovića.

Izložba će biti otvorena do 5. januara 2016. godine, radnim danima od 12 do 18, i subotom od 10 do 14 časova. Ulaz je slobodan.