Prvi Zajednički frižider u Beogradu

U Beogradu je, u okviru inicijative grupe mladih, postavljen prvi Zajednički frižider. Frižider se nalazi ispred Dorćol Platz-a, a funkcioniše po principu „Ostavi šta možeš. Uzmi šta ti treba.“

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pod okriljem Svetske fondacije za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF), 12. januara je postavljen prvi Zajednički frižider u Beogradu i u Srbiji.

Prvi ovakav frižider u Srbiji postavile su Tamara Stojković i Emilija Bojić u okviru omladinske inicijative „Zajednički frižider“. Sam frižider donirala je organizacija „28. jun“, a oslikao ga je ulični umetnik Andrej Kolosov.

Prostor za frižider je ustupio Dorćol-Platz. Na ovoj lokaciji frižider će biti dostupan onima kojima je najpotrebniji. Adresa Dorćol-Platz-a je Dobračina 59 b.

Ostavi šta možeš. Uzmi šta ti treba.

Organizatorke inicijative i tim volontera koji su okupile brinuće se za njegovo održavanje. Frižider će snabdevati hranom i Banka hrane Beograd.

„Čim su nas Tamara i Emilija kontaktirale, odmah smo prihvatili da se uključimo, posebno jer ovako nešto ne postoji u našoj zemlji… Snabdevaćemo frižider svežim voćem i povrćem zahvaljujući donacijama koje svakodnevno dobijamo od velikog prehrambenog lanca u Srbiji, a trudićemo se da obezbeđujemo i druge osnovne namirnice uz pomoć brojnih kompanija koje nas podržavaju. Ovakav frižider obezbeđuje lakši i direktniji pristup krajnjim korisnicima, ali omogućava i svim građanima da se lično uključe. Pozivam sve one koji mogu da se pridruže da prošetaju do frižidera ili do našeg magacina, doniraju višak namirnica i podrže ovu inicijativu”, rekla je Katarina Žigić Blagojević iz Banke hrane Beograd.

Inicijativa je dobila podršku velikog broja organizacija i pojedinaca i puno je onih koji su zainteresovani za njen dalji razvoj. Pored neophodnog održavanja Zajedničkog frižidera, Tamara i Emilija planiraju i naredne korake.

„Morale smo da prevaziđemo puno izazova i verujemo da je baš zato inicijativa tako dobro razrađena. Zahvalne smo svima koji su nas podržali i nadamo se da će ova akcija zaista pomoći onima kojima je to najpotrebnije, i podstaći druge da se pokrenu za lepšu budućnost za sve nas. Emilija i ja hoćemo da postavimo i Zajednički ormar, da smanjimo bacanje garderobe koje isto doprinosi klimatskoj krizi, ali i da nastavimo da se bavimo problemom bacanja hrane, da podižemo svest o ovom problemu i podstičemo pozitivne promene na sistemskom, zakonskom i individualnom nivou”, kaže Tamara Stojković.

Izvor i fotografija: Danas