Prvi Zajednički frižider u Beogradu

U Beogradu je, u okviru inicijative grupe mladih, postavljen prvi Zajednički frižider. Frižider se nalazi ispred Dorćol Platz-a, a funkcioniše po principu „Ostavi šta možeš. Uzmi šta ti treba.“

Pod okriljem Svetske fondacije za prirodu (World Wide Fund for Nature – WWF), 12. januara je postavljen prvi Zajednički frižider u Beogradu i u Srbiji.

Prvi ovakav frižider u Srbiji postavile su Tamara Stojković i Emilija Bojić u okviru omladinske inicijative „Zajednički frižider“. Sam frižider donirala je organizacija „28. jun“, a oslikao ga je ulični umetnik Andrej Kolosov.

Prostor za frižider je ustupio Dorćol-Platz. Na ovoj lokaciji frižider će biti dostupan onima kojima je najpotrebniji. Adresa Dorćol-Platz-a je Dobračina 59 b.

Ostavi šta možeš. Uzmi šta ti treba.

Organizatorke inicijative i tim volontera koji su okupile brinuće se za njegovo održavanje. Frižider će snabdevati hranom i Banka hrane Beograd.

„Čim su nas Tamara i Emilija kontaktirale, odmah smo prihvatili da se uključimo, posebno jer ovako nešto ne postoji u našoj zemlji… Snabdevaćemo frižider svežim voćem i povrćem zahvaljujući donacijama koje svakodnevno dobijamo od velikog prehrambenog lanca u Srbiji, a trudićemo se da obezbeđujemo i druge osnovne namirnice uz pomoć brojnih kompanija koje nas podržavaju. Ovakav frižider obezbeđuje lakši i direktniji pristup krajnjim korisnicima, ali omogućava i svim građanima da se lično uključe. Pozivam sve one koji mogu da se pridruže da prošetaju do frižidera ili do našeg magacina, doniraju višak namirnica i podrže ovu inicijativu”, rekla je Katarina Žigić Blagojević iz Banke hrane Beograd.

Inicijativa je dobila podršku velikog broja organizacija i pojedinaca i puno je onih koji su zainteresovani za njen dalji razvoj. Pored neophodnog održavanja Zajedničkog frižidera, Tamara i Emilija planiraju i naredne korake.

„Morale smo da prevaziđemo puno izazova i verujemo da je baš zato inicijativa tako dobro razrađena. Zahvalne smo svima koji su nas podržali i nadamo se da će ova akcija zaista pomoći onima kojima je to najpotrebnije, i podstaći druge da se pokrenu za lepšu budućnost za sve nas. Emilija i ja hoćemo da postavimo i Zajednički ormar, da smanjimo bacanje garderobe koje isto doprinosi klimatskoj krizi, ali i da nastavimo da se bavimo problemom bacanja hrane, da podižemo svest o ovom problemu i podstičemo pozitivne promene na sistemskom, zakonskom i individualnom nivou”, kaže Tamara Stojković.

Izvor i fotografija: Danas