Srbija četvrta u svetu po jeftinim bioskopskim kartama

Srbija je četvrta u svetu po jeftinim bioskopskim kartama. Razlog više da se ne odričemo gledanja filmova u bioskopskoj sali.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Srbija se nalazi na četvrtom mestu zemalja sa najjeftinijim bioskopskim ulaznicama u svetu, prenosi Ekapija. Prvoplasirana je Turska, zatim slede Malezija i Kazahstan. Ove podatke je nedavno objavio britanski finansijski portala money.co.uk.

U Turskoj je za gledanje filma u bioskopu potrebno izdvojiti 2,06 evra za ulaznicu. U Maleziji, cena bioskopske karte iznosi 3,13 evra, u Kazahstanu 3,23 evra. U Srbiji odlazak u bioskop košta 3,40 evra, navodi britanski portal.

Na listi 10 zemalja sa najjeftinijim ulaznicama nalaze se i Belorusija, Rusija, Argentina, Panama, Mađarska i Kostarika.

Sa druge strane, Švajcarska se nalazi na čelu zemlja sa najskupljim bioskopskim ulaznicama. U ovoj zemlji, sa doduše veoma visokim prosečnim primanjima, za odlazak u bioskop treba izdvojiti 18,23 evra. Švajcarsku po skupoći bioskopskih karata slede Danska – 14,79 evra, Saudijska Arabija 14,14 evra, Japan 14,07 evra i Finska sa 14 evra.

Ali nije sve u ceni bioskopske ulaznice. Britanski portal je na prvo mesto za ljubitelje filma stavio London, davši mu ocenu 9,75 od 10. Objašnjeno je da britanska prestonica ima najviše bioskopa. Pored toga, „na Lester skveru se često održavaju premijere najvećih naslova, dok je među najpopularnijim posetama studio Vorner Brosa, gde je između ostalog sniman serijal filmova o Hariju Poteru“.

U tekstu urednika Džejma Endrjuza primećuje se da je trećeplasirani Los Anđeles (ocena 9,49) sigurno jedan od najuticajnijih gradova u kojima se prave filmovi, ali da je drugoplasirani Njujork (9,55) domaćin najvećeg broja filmskih festivala (više od 1.000) među kojima su Tribeka, DOC NYC i Azijsko-američki međunarodni filmski festival.

Izvor: Ekapija
Ilustracija: Zrenjaninski festival radničkog dokumentarnog filma