Početna Magazin Godine DECIM – Softver za otkrivanje primarnog karcinoma sa Instituta Mihailo Pupin

DECIM – Softver za otkrivanje primarnog karcinoma sa Instituta Mihailo Pupin

Fotografiše se uzorak uzet tokom biopsije od obolelog, a zatim se slika ubaci u računar i za veoma kratko vreme saznaje se na kom organu se prvobitno pojavio karcinom u metastazi…

Računarskom analizom fotografije uzorka biopsije koju je razvila dr Jelena Vasiljević, za nekoliko sekundi može se utvrditi gde je nastao primarni karcinom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naziv njenog softvera je DECIM (Detection of Cancer on Image Microscopic), a stvoren je u saradnji Instituta „Mihajlo Pupin” sa Institutom za patologiju, Vojnomedicinskom akademijom i Računarskim fakultetom.

Softver sada treba da dobije sertifikat nadležnih u Srbiji, pre svega Ministarstva zdravlja, kako bi mogao da se primenjuje u bolnicama i da olakša rad patolozima.

Dr Jelena Vasiljević je preuzela softver otvorenog koda („open source” softver) i modifikovala ga za velike fajlove slika. Princip korišćenja ovog programa je prilično jednostavan: uzorak uzet tokom biopsije od obolelog se fotografiše, a zatim se slika ubaci u računar i za veoma kratko vreme sa preciznošću većom od 70 odsto, a u nekim slučajevima i od 80 odsto, saznaje se na kojem organu se pojavio karcinom koji se kasnije razvio u metastaze na drugim delovima tela.

– Za obolele od raka veoma je važno vreme, da se što pre otkrije primarni tumor kako bi se počelo sa lečenjem, a mnogi čekaju na rezultate biopsije veoma dugo. Uz pomoć ovog softvera moglo bi veoma brzo da se utvrdi na kojem organu je nastala bolest, a u programu postoji mogućnost za ubacivanje više slika odjednom, što znači da bi lekarima posao bio znatno olakšan i ubrzan – kaže dr Vasiljević.

Ovaj kompjuterski program mogao bi da se koristi i u dijagnozi bolesti na osnovu slika dobijenih na magnetnoj rezonanci i skeneru:

– Pomoću multifraktalne analize pregledali smo uzorke pacijentkinja sa Instituta za onkologiju obolelih od raka dojke. Ispitivali smo koliko će hemioterapija biti uspešna kod ovih pacijentkinja i pokazalo se da su rezultati bili tačni u 91 odsto slučajeva – navodi dr Vasiljević za Politiku.