Početna Magazin Godine Protest pripadnika Vojske Srbije – protiv daljeg urašavanja vojske i standarda vojnika

Protest pripadnika Vojske Srbije – protiv daljeg urašavanja vojske i standarda vojnika

Protest pripadnika Vojske Srbije – protiv daljeg urašavanja vojske i standarda vojnika

Vojni sindikat Srbije je najavio da će 27. novembra 2016. godine na platou ispred Ministarstva odbrane, prvi put u istoriji, biti organizovan protesni skup pripadnika Vojske Srbije. Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) uputilo je podršku protestu.

Napomena: Na kraju vesti pogledajte i plakat za protest, ali i saopštenje USPVLS o podršci protestu mlađih kolega aktivnih u službi.

Predsednik ovog sindikata Novica Antić rekao je za Insajder.net da situacija u Vojsci nikada nije bila gora, da pripadnici Vojske ne mogu spokojno da obavljaju svoje dužnosti jer njihove porodice jedva preživljavaju.

On je naveo da se novac iz budžeta Vojske troši nenamenski, a da se štedi samo na zaposlenima.

Antić tvrdi i da Vojni sindikat Srbije ne radi ništa protivustavno jer u Ustavu stoji da se pravo na štrajk može ograničiti, ali ne i zabraniti.

Ministar odbrane Zoran Đorđević, za kog Istinomer podseća da je u medijima opisivan i kao bivši vozač guvernerke NBS (“U svojoj karijeri on je pre državne funkcije bio stranački vozač guvernerke Jorgovanke Tabaković.” – Blic, 9. 12. 2015. godine) povodom najavljenog protesta Vojnog sindikata Srbije rekao je da postoji zajedničko nastojanje da se materijalni položaj i uslovi rada u Vojsci poboljšavaju, ali da je to moguće učiniti samo prema realnim mogućnostima države i društva.

„Pripadnici Vojske Srbije moraju deliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici Vojske“, kaže Đorđević.

On je istakao da protesni skup nije način da se iznudi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, kao i da će postupno poboljšanje životnog standarda i radnih uslova u Vojsci ostati preokupacija Vlade, premijera i Ministarstva odbrane.

„Kroz istoriju je bilo mnogo teških trenutaka, ali pripadnici Vojske Srbije, koji su uvek delili životne okolnosti sa svojim narodom, nikada nisu pristupali javnim protestima, tako da i najavljeni presedan na koji poziva Vojni sindikat ne treba da ima podršku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, rekao je Đorđević posebno naglašavajući da prema članu 14, stav 5. Zakona o Vojsci Srbije „profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk“.

Penzin podseća, 14. novembra belgijski vojnici su štrajkovali u Briselu zbog lošeg položaja usled višemesečnog vanrednog stanja u Belgiji. Na protestu se njih 8.500 sukobilo sa policijom koja je bacala suzavac i rasterivala ih vodenim topovima.

Najava protesta Vojske Srbije
Najava protesta Vojske Srbije

Saopštenje USPVLS o podršci najavljenom protestu Vojnog sindikata Srbije

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je na svojoj sednici od 16.11.2016. godine, odlučilo da podrži najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije, zbog nesprovođenja i nepoštovanja zakona radi obezbeđenja propisane osnovice plata profesinalnih vojnih lica u Vojsci Srbije i obezbeđenja uslova za zakonito sindikalno delovanje u Ministarstvu odbrane.

Borba vojnih penzionera protiv njihove diskriminacije i borba Vojnog sindikata Srbije za adekvatno i zakonsko plaćanje rada PVL predstavlja zajedničko nastojanje za jačanje sistema odbrane Srbije.

Protivimo se demotivaciji građana Srbije da kao profesionalci rade u Vojsci Srbije zbog neadekvatnog ekonomsko socijalnog položaja profesionalnih vojnih lica Srbije.

Ovo udruženje poziva svoje članove i ostale vojne penzionere da prisustvom podrže demokratsku borbu Vojnog sindikata Srbije za dostojanstveni ekonomsko-socijalni položaj profesionalnih vojnih lica. Podrška vojnih penzionera Srbije je važna i zbog toga, što još uvek nisu stvoreni društveni uslovi za slobodno iskazivanje stavova PVL o njihovom ekonomsko socijalnom položaju.

Jovan Tamburić, predsednik